ANA SAYFA            
(Bu sayfa en son 25 Ekim 2005 tarihinde güncellenmiştir.)

 

 

ÜNYELİLER DERNEĞİ
GURBETTEN SILAYA
KURULAN KÖPRÜ

Makale : İbrahim OCAK
(Hizmet Gazetesi'nin 01.04.1995 tarih, Yıl : 5, Sayı : 51 ve 3. sayfasında yayımlandı.)


Yalıkahvesi Mevkii - Bakış Matbaası Arşivi

GURBETTEN SILAYA
KURULAN KÖPRÜ :
ÜNYELİLER DERNEĞİ


İbrahim OCAK

            Ülkemizin en önemli sosyal problemlerinden biri göç olayı; en fazla göç alan şehir de İstanbul. Şartlar T.C. vatandaşlarının büyük bir bölümünü bulunduğu yerden bir başka yere ya sürekli ya da geçici olarak gitmek zorunda bırakıyor. Bir yerde kalmak için, orada doğmuş olmak yetmiyor, doymak gerekiyor.

            Sıladan kopup, gurbete çıkmanın insanlara ne kadar zor geldiğini anlamak için Türküler'imize bakmak yeter. İşte son günlerin en fazla dinlenen liste başı parçalarından biri, "Neden geldim İstanbul'a?..."

 
46 Ünye Türküsü, 6 Ünye Şarkısı ve 42 Ayşe TAŞ Şarkısı'nın Yer Aldığı Kitap

M. Ufuk MİSTEPE Fotoğraf Arşivi - "Ünye Şarkı ve Türküleri" Kitabı / 192 sh.

            Gidenin yüreği geride bıraktıklarının, geride kalanların ki ise gidenin hasreti ve özlemiyle kavrulur. Giden, gittiği yerde; kalan, kaldığı yerde gariptir. Terkedilen sıla ise bir başka gariptir. Bazen garipten de öte viran olur, şenlendirecek kimsesi kalmaz. Öz evlâdı, O'na hizmette kullanamadığı bilgi, beceri ve yeteneğini, başka yerler için kullanmaya, başka diyârları şenlendirmeye gitmiştir.

 

            Fakat, dedik ya insanın doğduğu yer değil doyduğu yer diye! Eğer, çıkılan gurbet mevsimlik değilse, eski sılayı unutturur, yavaş yavaş yeni vatan olur. Yani, göç edenle, göç edilen arasındaki bağlar, zamanla zayıflar ve gün gelir tamamen kopar.

            Şartların elverişsizliğinden dolayı yurdundan kopan ve ilk zamanlar durumu düzeltip geri dönme hayalleri kuranlar bile, ne olursa olsun bir daha geri dönemezler. Göç etmenin acısını yaşadığından, memleketinin ne gibi hizmetlere ihtiyacı olduğunu gören ve "Ah, bir imkânım olsa da yapsam!" diyenler, imkânlar ellerine geçtiğinde, geçmişi düşünüp bir nebze de olsa vefa borcu olduğunu hatırlamakta zorlanırlar.

 
Ü-STP'nin Tanıtım Amaçlı Bastırdığı İlk Broşür - Sponsor ve Tasarım : A. Selim TUNCER

Gurbetteki Ünyeliler Memleketlerine Hizmeti "Yaşanabilir Bir Ünye" Projesi ile Sunmayı Denedi.

            Hattâ, bizde ağır bastığı söylenen hemşehrilik duygularına rağmen, aynı mahalleye aynı sokağa yerleşmiş iki dost ve akraba zamanla birbirine yabancılaşır. Kısaca, göç sonrası geçmişle olan köprüleri korumak, yeni köprüler kurmak hayli zordur.

            İstanbul'daki hemşehrilerimizi kutluyorum. Çünkü, hem Ünye ile İstanbul'daki Ünyeliler arasında, hem de kendi aralarında (ileride Türkiye'nin her yerindeki Ünyeliler arasında) yakınlaşmayı, maddî ve manevî yardımlaşmayı sağlayacak böyle bir köprü kurdular. Bu köprünün adı, "ÜNYELİLER DERNEĞİ".

 

Sağda : Kalabuzu (Kalebozuğu Sokak) Evleri - Bir Mimarî Katliam Örneği

Şimdiki 100. Yıl Parkı'nın Yer Aldığı Alan

            Göç veren yerler arasında Ünye'nin kaçıncı sırada olduğunu bilmiyorum. Ancak, Ünyeliler'in Ünye dışında en yoğun nüfusa sahip oldukları bir başka yer de her halde İstanbul olmalı. Bu ilde yaşayan Ünyeliler'in, bugüne kadar bir araya gelememiş olmaları, gereken köprüyü kuramamaları, kendileri açısından da Ünye ve Ünye'deki Ünyeliler açısından da bir büyük eksikti, ihtiyaçtı.

 
KENTLEŞME SÜRECİ VE ÜNYE
(Ünye Haber Postası Gazetesi - Yıl : 1, Sayı : 3, Ekim 2008, Misafir Kalem Köşesi'nde Yayımlandı.)

http://www.istanbulunyehaber.com/haberdetay.asp?ID=166
 
            TÜİK’in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2007 Sayımı Sonuçları’na göre Ünye’de toplam nüfus 112 bin 298, şehir merkezi 72 bin 867, köy nüfusu 39 bin 431’dir. Ordu İli’nin yerleşim yerlerine göre verdiği toplam göç 100 bin 757’dir. Bunun 28.115’i köyden şehre olan göçtür. Yani Ünye İlçesi göç almakta ve şehir merkezi nüfusu artma eğilimi göstermektedir. Buna karşın yerleşik Ünye halkı ise şehirden göç etme eğilimindedir. Ordu İli’nin genelinde şehirden şehre ve şehirden köye verdiği toplam göç 63.428’dir. Kaynak : http://unyezile.net/uhp.htm

            Geçtiğimiz Mart ayında İstanbul'daki Ünyeliler Derneği'ni kuran Emekli Öğretmen Mehmet YILMAZ öncülüğündeki bir grup saygıdeğer hemşehrimiz, bu eksiği ortadan kaldırıp, bütün Ünyeliler için büyük önem ve değer taşıdığına inandığım bir hizmeti gerçekleştirdiler.

            ÜNYELİLER DERNEĞİ olarak, 15 Nisan 1995 akşamı da İstanbul Maksim Gazinosu'nda "ÜNYELİLER GECESİ"nde bir araya gelecekler.

 

Sözlü Tarih Programı - Aynur Zeren TAN / M. Ufuk MİSTEPE

Hizmet TV Fotoğraf ve Film Arşivi

            Dernek Başkanı Mehmet YILMAZ Hocamız'ın ifadesinden anladığımız kadarıyla, "ÜNYELİLER DERNEĞİ" birçok alanda, ciddî çalışmalar yapmak üzere kurulmuş. Amaçlarına ulaşacaklarına yürekten inanıyor, 15 Nisan'daki gecelerini şimdiden kutluyorum.

            Sıla ile köprüleri atmayan gurbetteki bütün Ünyeliler'e selâm...

 

Kaynak : http://www.unye.tutkusu.com 

 

Ünye Makaleleri Sayfasına  

Dönmek İçin TIKLAYINIZ

 

YAZDIR