ANA SAYFA            
(Bu sayfa en son 30 Ağustos 2006 tarihinde güncellenmiştir.)

YONGA LEVHA TEKNOLOJISI

Fratelli Pagnoni Sistem

 Yazan : M. Ufuk MİSTEPE
[(Yayımlanmadı), Şubat 1985/Vezirköprü, 302 sahife + 92 Teknik Resim.]

              İtalyan Fratelli Pagnoni firması tarafından Vezirköprü ORÜS Müessese Müdürlüğü’nde kurulan yonga levha fabrikasının üç yılı aşan zaman sürecindeki deneme ve normal üretim çalışmalarını ve orman ürünlerine karşı gittikçe artan talep karşısında yoğun orman ve fabrika artıklarını yonga levha adı altında değerlendiren bu teknolojiyi ormancılık camiasına tanıtabilmek düşüncesiyle başlayan yazım çalışmalarım Şubat/1985’te Samsun'un Vezirköprü ilçesinde neticelendirildi.

Orman Endüstri Mühendisleri’nce Türkiye’de yazılan ilk meslekî kitap olması açısından ayrı bir önemi haizdir. Üniversitede almış olduğum teorik bilgi temeli üzerine pratiğe endeksli bir tuğla harcı koyabilmenin verdiği kıvanç ve mutluluğu okuyucularımla paylaşırken, teori ve pratiği bütünleştirebilme gayretimi ehemmiyetle vurgulamak istiyorum.

 Kitapta 92 adet teknik resim detayına yer verilmiştir. Teorik ve pratik bilgi birikimine ilâveten 49 adet bilimsel kaynaktan da istifade edilmiştir. Kitap kişisel gayretlerimle 20 adet fotokopi edilerek ve ciltletilerek çoğaltılmış, yakın mesai arkadaşlarıma, üniversite hocalarıma, kütüphane ve araştırma enstitülerine dağıtılmıştır.

Herhangi bir ücret talep etmeksizin basım işlemleri için ORÜS Kurumu Genel Müdürlüğü Yayın Komitesi Başkanlığı’na da 1986 yılında üç adet tetkik için verilmiş olup; Komite Başkanı’ndan «Biz bunu satamayız, çok kalın olmuş» cevabı alındığından basım talebi cevapsız bırakılmıştır. Kitapların satılmak için yazılması gerektiğini de böylece öğrenmiş olduk.

                                           

Yapılan tespitlerde ORÜS A.Ş. Genel Müdürlüğü'nün faaliyet gösterdiği 1970 - 2000 yılları arasında kendi personeli tarafından kaleme alınarak yayımlanmış hiçbir özgün eseri ortaya çıkarma becerisini gösteremediği esefle müşahade edilmiştir. Bu menfi tutumun gelecekte ORÜS tarihine  kara bir leke  olarak geçeceği hususu kaçınılmazdır. AR-GE'nin en basit adımı, bilimsel kitap için yapılan harcamalardır. Türkiye'de üniversite kitaplıklarına 1999 yılında ortalama 20 bin kitap ve dergi girerken, Japonya'da bu rakam 7 milyon 282 bindir. Bilimsel literatüre katkı yarışında, az gelişmişlik düzeyindeki ülkelerle yarışabiliyoruz ancak...

Orman Mühendisleri Odası da ORÜS müşteri olmazsa basma şansları olmadığını ifade ettiklerinden bu mühendislik dalının verdiği ilk meyveden beklenen fayda temin edilememiş, koparılıp ezilmeye çalışılmış, bilgi ve tecrübe birikiminin ortaya çıkardığı eser kütüphanelerin tozlu raflarında kalmaya mahkûm edilmiştir.

Bir Avrupa yonga levha teknolojisi karma sistemi olan Pagnoni Sistemi incelemeden önce yonga levha tanıtımı ve kullanımı ile Türkiye’deki yonga levha fabrikaları, hammadde ve enerji ihtiyaçları kaleme alınmış ve yongalama, bileme, yongaların depo edilmesi – taşınması – kurutulması – tasnif edilmesi – tutkallanması, laboratuvar çalışmaları ve Türk Standartları, levha taslağının hazırlanışı, soğuk ve sıcak presleme, pres sonrası işlemler (Klimatize, Ebatlandırma, Zımparalama, Tasnif ve Depolama) konuları başlık olarak ele alınmış ve detaylandırılmıştır. Konulara ayrıca hesaplamalar ve çizimlerle netlik kazandırılmaya çalışılmıştır.

YAZDIR


M.Ufuk MİSTEPE – ORÜS Vezirköprü Müessese Müdürlüğü, Yonga Levha Fabrikası Üretim Şefi.
                                 Yonga Levha Teknolojisi (Yayımlanmadı), Şubat 1985/Vezirköprü, 302 sahife + 92 Teknik Resim.

 

Makaleler Ana Sayfasına   

  Dönmek İçin TIKLAYINIZ !