ANA SAYFA            
(Bu sayfa en son 26 Nisan 2009 tarihinde güncellenmiştir.)

 

 

OZANLAR ANITI
VE
ÂŞIK TÂLİBÎ

Köşe Yazısı : M. Ufuk MİSTEPE
(Araştırmacı - Orman Endüstri Yüksek Mühendisi)


Etimesgut Belediyesi Karma Resim Sergisi - Ankara Resim ve Heykel Müzesi

OZANLAR ANITI VE
ÂŞIK TÂLİBÎ


M. Ufuk MİSTEPE, Ressam Ayşe Karip ATALAR ve Eşi Av. Abdülmetin ATALAR.

            24 Nisan Cuma günü Ankara Resim Heykel Müzesi’nde Etimesgut Belediyesi’nin Karma Resim Sergisi açılışı vardı. Zileli Av. Abdülmetin ATALAR Bey’in eşi Ressam Ayşe Karip ATALAR Hanımefendi’nin de dört adet resmi sergileniyordu. Davete icabet edip, her zaman olduğu gibi sanatsal etkinliklere katılımı ihmal etmedim.

Zile / Ali Kadı Mah. Beyazıtlı Sok. Beyazıd-ı Bestamî Câmii Resmi ve İlgili Gazete Kupürü.

Resimler ve Gazete Kupürü : Ayşe Karip ATALAR - 1997/99.

            Abdülmetin Bey’in babasının dedesi Zileli Âşık Tâlibî idi. Sergide torunun torunu Hande ATALAR da vardı. Bu tarihî ânı değerlendirmek üzere torununun sesinden bir Tâlibî şiirini video kaydına alarak, facebook’ta yayınladım. Ayşe Hanım da bu jestimi görerek "Çok teşekkürler Ufuk Bey, ailecek bizleri çok mutlandırdınız, doğrusu ayaklarınıza, ellerinize, yüreğinize sağlık. Sanatsal etkinliklerimizde her zaman yanımızda oldunuz.. sağolun, varolun" diyerek sanata duyarlılığımı nezaketen teyid etti. Ben de diğer Zileli sanatkârlara uyguladığım yöntemle yaptığım röportajı http://unyezile.net/ayse.htm adresinde yayınladım.

Etimesgut Belediye Başkanlığı Karma Sergisi'nde ATALAR Ailesi - Av. Abdülmetin, Hande ve Ayşe K. ATALAR.

Fotoğraflar : M. Ufuk MİSTEPE - 24.04.2009 Resim ve Heykel Müzesi / Ulus - Ankara

            Ayşe Hanım, 1977 yılında; Zile'de herkes tarafından bilinen, çok sevilen, Zile'ye nice hafızlar kazandırmış merhum Abdülkadir ATALAR’ın oğlu, Prof. Dr. M. Münir ATALAR'ın ağabeyi Avukat Abdülmetin ATALAR ile evlenerek ZİLE’nin gelini oldu. Ortanca ATALAR kardeşin adı ise TÂLİBÎ idi, ama ne yazık ki vefat etti.


Büyük Halk Ozanı Âşık VEYSEL Bir Grup Halk Ozanı ve Radyo San'atçısı
İle Birlikte... Altta Soldan Birinci Sadık DOĞANAY

            Zileli Âşık Tâlibî on sekizinci yüzyıl âşıklarındandır. Zile'de doğmuş ve orada ölmüştür. Zile'de bulunan mezarının taşında ölüm tarihinin 1813 tarihi yazılı olduğu bilinmektedir. Doğum tarihinin 1733 olduğu kabul edilir. Talibî'nin kahvecilikle geçindiği söylenmektedir. 1776'da ölen, Turhal Şeyhi adıyla tanınan, dinî ve tasavvufî eserleri de bulunan Mustafa Efendi'nin halifesidir. Tâlibî Hicaz'a gitmiş, hacı olmuştur. Bazıları onu "Âşık Hacı Tâlibî" olarak adlandırırlar. Âşık Hacı Tâlibî'yi İstanbullu âşıklar da tanımaktadırlar. Âşık Fedai, Tâlibî'nin çıraklarındandır.


http://www.facebook.com/video/video.php?v=75601619149&comments=#/video/?id=753944149

            Zile, Tâlibî gibi yüzleri aşkın âşık ve ozanın yatağıdır. Bu yüzden ÂŞIKLAR DİYÂRI ZİLE ifadesi yurt çapında edebî otoritelerce kabul görmüş gerçeği yansıtan bir söylemdir.

            Yakın geleceğin “Eğitim, Kültür ve Turizm Kenti Zile”si şimdiden hazırlıklarını yaparken değerlerini anıtlaştırmayı ihmal etmemelidir. KINALI ALİ ANITI bir başlangıç olmuştur.

Heykeltıraş Cahit KOÇÇOBAN'ın Kınalı Ali Heykeli

Fotoğraf : M. Ufuk MİSTEPE - 10.04.2009 Zile

            “Yaşanabilir Bir Zile Projesi” çerçevesinde nirengi noktalarımız Zile’nin tarihî, mimarî değerleri ile inanç ve ozan kültürü üzerinde odaklanmış olmalıdır.

 Mehmet SEZEN Amfitiyatro Alanı Tetkiklerinde - M. Ufuk MİSTEPE Kınalı Ali Heykeli Önünde.

 M. Ufuk MİSTEPE Fotoğraf Arşivi (19.04.2008 - 26.09.2008) Zile

            Tarihî değerleri SEZAR, VENİ – VİCİ - VİDİ ve AMFİTİYATRO ile sembolleştireceğiz. Mimarî değerlerimizi Şeyh Tûsi, Mimar Numan Sokakları gibi ZİLE SOKAKLARI'nı ve restore edeceğimiz OSMANLI MİMARÎSİ TARZINDAKİ EVLERİ ile ölümsüzleştireceğiz.

Zile Belediyesi'nce Restore Edilen Konaklardan İki Tanesi.

Fotoğraflar : Mustafa BELDEK - Zile Belediyesi Fotoğraf Arşivi

            İnanç kültürünü MUHARREM EFENDİ, KARA ŞEMS, HÜSEYİN GAZİ, DAVUNLU DEDE, ARAP DEDELER gibi alperenler ve ilim erbabı evliyâ ile çerçeveleyeceğiz.


Kaynak : NTV Tarih Dergisi Fotoğraf Arşivi

            TAPINAK DEVLETİ olgusunu Anaïtis Mezhebi ile canlı tutmaya çalışacağız. Ve bunları unutulmaz kılmak için de anıtlaştıracak, turizme açılma operasyonunda heykel ve anıtlarını zaman içerisinde Zile’ye inşaallah kazandıracağız. Zile’miz Cahit KOÇÇOBAN ve Yunus TONKUŞ gibi dünya çapında ünlü heykeltıraşları yetiştirmiş bir kültür ve medeniyet kentidir.

Zileli Heykeltıraşlar Cahit KOÇÇOBAN ve Yunus TONKUŞ

Zile Belediyesi Fotoğraf Arşivi

            Bu köşe yazımı kaleme alış nedenim, başlangıç olmak üzere Zile’mize bir OZANLAR ANITI inşaası üzerinedir. Daha önce ÂŞIKLAR KAHVESİ açılmasından söz etmiştim. Bu kez Âşık Tâlibî’nin manevî ikliminde âşık ve ozanlarımızın anıtlaştırılmasından bahsediyorum.

Zileli Âşıklar : Hatır TUNÇ, Cemal DEMİRELLİ (Ozan Hakiroğlu),
Cemal ÇELEBİ (Ozan Deli Cemal) ve Memiş AY (Ozan İkrarî) Sempozyum Katılımcılarıyla.
 

Fotoğraflar : Mustafa BELDEK - Zile Saray Sineması / 11.10.2008

            Âşık Tâlibî’nin mezarı şimdiki Devlet Hastanesi bahçesinde idi. Bekimiş Taşı ile ilgili araştırmamı yaparken bu konuya da eğilmiş ve Tâlibî’nin mezar taşının peşine düşmüştüm. http://unyezile.net/bekimis.htm

Hidayet/Selver AÇİŞ'lerin Bahçe Sınırında Betonarme Duvar
Altında Taş Duvar İçerisine Gömülü Toprak Altındaki Bekimiş Taşı.

            Saygıdeğer Hocamız Yrd. Doç. Dr. Mehmet YARDIMCI Beyefendi o zaman bana gönderdiği mesajında “Üzerinde çok güzel bir yazı ile;

            BEN GARİP, BAŞIM GARİP,
            ZİLE'DE EŞİM GARİP.
            ÖLSEM MEZARA GİRSEM,
            MEZARDA TAŞIM GARİP!

yazan Zileli Tâlibî’nin mezar taşı duruyor mu? Taş eskiden Muallim Dede'nin yatırının yakınında idi. Şimdi nerede? Araştırırsanız sevinirim.” demişti.

Muharrem Dede Türbesi - Sol Cihetinde Bulunan Sütun Biçimindeki Bekimiş Taşı.

Fotoğraf : M. Ufuk MİSTEPE - 14.05.2007 15:30 Zile

            Mehmet Âli ERDİN Bey’den edindiğim duyuma göre mezar taşı bir Zileli’nin evinde hastanenin inşaası kazılarında muhafaza altına alınmış. Kim olduğunu şu an bilmiyorum.

            Yeni Belediye Başkanımız Sayın Lütfi VİDİNEL Beyefendi’yle yaptığım görüşmede yapıcı kimliği ve kültüre olumlu yaklaşımı beni mütehassıs kılmış ve ziyâdesiyle sevindirmişti.

M. Ufuk MİSTEPE, Belediye Bşk. Lütfi VİDİNEL'i Ziyârette.

M. Ufuk MİSTEPE Fotoğraf Arşivi - 06.04.2009 Zile

            Belediyemizden istirhamım, öncelikle bu mezar taşının bulunarak OZANLAR ANITI’na dikilmesi biçiminde olacaktır.

Belediye Başkanı Lütfi VİDİNEL " Zileliler Plâtformu'nun çalışmalarını yakından takip ediyorum.
Takdire şâyan güzel işler yapıyorsunuz. Bundan sonra Zile için yapacağınız tüm çalışmalarda Belediye olarak elimizden gelen tüm
desteği vereceğiz. Gücünüzü ve Zile sevginizi biliyorum. Hep birlikte Zile'mizi modern ve çağdaş bir kent yapacağız." dedi

Zile Belediyesi Fotoğraf Arşivi - 02.04.2009 http://groups.google.com.tr/group/zileliler-platformu/browse_thread/thread/96c08351d1c6f626#

            Anıt Kitâbesi’ni de Halk Edebiyatçısı ve Zilemizin Duayeni Sayın Mehmet YARDIMCI Hocamızın yazmasının yerinde olacağı kanaatini taşıyor, gereğini saygılarımla.. Zilemizin kültüre duyarlı sevdalılarına arz ediyorum.

            Sevgiyle ve esen kalınız.

 

Zile Makaleleri Sayfasına  

Dönmek İçin TIKLAYINIZ

YAZDIR