ÜNYE'DE
ÜNYELİ OLMAK - 1

Makale : Yahya Cumhur TAPÇI
(http://www.unyem.com/news_details.asp?News=314)
(Eğitimci - Şâir - Yazar) yctapci@mynet.com

ÜNYE’DE ÜNYELİ OLMAK - 1


Ü-STP Grubu Ünye Ayağı'nın Borsa Konferans Salonu'ndaki Toplantısı - 26.07.2007

            Ünye’de Ünyeli olmak…

            Bütün ön yargılardan, menfaatlerden, hesaplardan, çekişmelerden uzak; sadece Ünye’yi düşünmek, “Ünye için neler yapabiliriz?” düşüncesinde olmak.

            Bu devirde birilerini incitmeden, küstürmeden, kızdırmadan bir şeyler yapmak ve söylemek o kadar zor ki… Hayatının yedi – sekiz yılı hariç hemen tamamını Ünye’de geçirmiş biri olarak hep Ünye için, birilerinin bir şeyler yapmasını bekleyip durdum.

Yahya Cumhur TAPÇI ve M. Ufuk MİSTEPE Kaymakamlık Binasında

Ü-STP Üyeleri, Kaymakamla Randevu Öncesi Sekreter Odasında - 27.07.2007

            Bunların en başında (çocukluğumdan beri) hep Ünye’nin il olması geldi. Bu sevdanın gerçekleşmeyeceğine artık inandım. Çünkü siyasî çekişme ve hesaplar bizim il olmamızı engelledi. İstiyorum ki bundan sonra siyasî hesap güdülmesin. Kişisel çıkar ve kaygılar ön plâna çıkmasın. Bu umudumu daha yitirmiş değilim. Ancak pek fazla da umutlu değilim. Bu çelişkiyi ne zaman ortadan kaldıracağım onu da bilemiyorum.

Ünye Kaldırımlarından Yalıkahvesi ve 100. Yıl Parkı (Kalabuzu)

Karadeniz Yaşam Dergisi - Şubat 2006, Sayı : 8

            Ünye’de Ünyeli olmak gerçekten de çok zor. Çünkü Ünye için bir şeyleri, bizlerin yapması gerekiyor. Ünyeli olmayanların çok fazla dert ettiklerini sanmıyorum. Ayrıca Ünye dışında Ünyeli olmak çok kolay. (!?) Gurbette insan hasret çeker. Hatıralarla yaşar. Bir araya gelir dertleşir, konuşur, piknikler, eğlenceler yapar, hasret giderir. Hattâ Ünye için çok şeyler düşünür uzaktan uzağa ama, Ünye için bir şey yapamaz maalesef!

            Son zamanlarda gurbetteki Ünyeliler'in teşkilâtlandığını görüyoruz. Bu, Ünye için de iyi olabilir. Sadece gurbette nostalji yaşamak için değil Ünye’de, Ünye’ye bir şeyler yapmak için de çalışmaları olursa.

            Ünye’deki bütün sivil toplum örgütlerinin, gurbetteki Ünyeliler'in ve özellikle siyasî partilerimizin bilgi ve görüşleri ile merkezî otoritenin imkânlarını, çok iyi değerlendirip yeni bir Ünye politikası geliştirmeliyiz.

            İlk iş olarak, (kendim de bir eğitimci olduğum için) ikinci bir lisenin ihalesinin bir an önce yapılması hususunda bütün Ünyeliler'in ilgilileri ve sorumluları mesaj bombardımanına tutmasını arzu ediyorum.

Anafarta İlköğretim Okulu Bahçesinde Öğrenciler Spor Etkinliklerinde

            Bizim geleceğimiz olan gençleri altmışar kişilik sınıflara doldurup onlardan ve öğretmenlerden başarı beklememiz akıl kârı değildir. Ünyeliler olarak bu yüz karasından bir an önce kurtulmalıyız. İkinci, üçüncü, hattâ dördüncü lisenin ve pek çok ilköğretim okullarının temellerinin bir an önce atılmasını ancak el ve gönül birliği ile sağlayabiliriz.

            Özellikle Ankara’daki bürokrat ve siyasetçilerimizi bu konulara yönlendirmek için rahatsız etmeliyiz.

            Her şeye yeniden başlayabiliriz. Aslında şimdi daha güçlüyüz. Çünkü bilginin sınırsızlığı ve iletişimin gücü var. Eğer Ünye’yi seviyorsak, Ünye için bir şeyler yapabiliriz. Hepimizin yapabileceği bir şeyler vardır.

            İşte dünyayı elimizin ve gözümüzün önüne getiren sanal âlem. Ünye ve Ünyeli bütün dünyanın gözü önünde. Ünye için düşündüklerimizi anlatalım. İcra makamındaki insanlara yardımcı olalım. Görüşlerimizi ve eleştirilerimizi yoğun bir şekilde bu ortamdan iletelim. Yanlış yapanların yanlışlarından vazgeçene kadar üzerlerine gidelim.

Atatürk Parkı Dolgu Sahası'na Giden Ü-STP Üyeleri
"Ben Koyumu İstiym!" Diyerekten Protesto Gerçekleştirip, Basın Açıklaması Yaptı.

            Ünye için olmasını istediklerimizi ortaya koyalım ve yapılana kadar gündemde tutalım. Kırmadan, dökmeden; sadece Ünye için düşündüğümüz bu girişimin sonuç vereceğine inanıyorum. Sizlerin de buna katkıda bulunmanızı ve Ünye için hep beraber bir şeyler yapmamızı istiyorum.

Ü-STP Üyeleri Ünye Belediye Başkanı Sayın Ahmet ARPACIOĞLU'nun Makamında.

Fotoğraf : Ali ÖZTÜRK - 27.07.2007 10:44

            Unutmayalım!

            Herkesin yapabileceği bir şeyler mutlaka vardır.

            Ben bu yazımda bunları hatırlattım. Bundan sonraki yazılarımda da Ünye için başka neler yapabileceğimizi bir eğitimci olarak sınırlarımı aşmadan anlatmaya çalışacağım.

            Dünya'daki bütün Ünyeliler'e saygı, sevgi ve selâmlar.


Ahmet VARİLCİ Fotoğraf Arşivi

 

ÜNYE'DE
ÜNYELİ OLMAK - 2

Makale : Yahya Cumhur TAPÇI
http://www.hizmettv.com.tr/read_article.php
(Eğitimci - Şâir - Yazar) yctapci@mynet.com

Ünyeliler Grubu Yahya Cumhur TAPÇI'nın
Belediye'miz Desteğiyle Tertiplediği Festival Öncesi Yunus Emre Etkinlikleri'ne İştirak Etti.

Mevlid-i Şerîf Öncesi Yahya Cumhur TAPCI Yunus'u Anlatıyor.

Ünye Medyası Her Zaman Olması Gereken Yerde - 26.07.2007 11:21
Ünyeliler Grubu Yunus Emre (Şehnuz) Türbesi Önünde.

Fotoğraf : M. Ufuk MİSTEPE - 26.07.2007 11:46

ÜNYE’DE ÜNYELİ OLMAK - 2

Ünye’de Ünyeli'nin gözüne girer çomak,
Yaşadığım Ünye’de zordur Ünyeli olmak!

Ünyeliler Grubu'nun 100. Yıl Parkı'nda Ünye'de Yaptıkları İlk Toplantı - 15 Temmuz 2007

            "Ünye’de Ünyeli Olmak" başlığı ile bir yazı yazmıştım. Ünye dışında olanlar için Ünyeli olmak çok önemli ve güzeldir. Uzaktan memleket özlemi bu sevgiyi artırır. Tıpkı âşığın mâşukuna olan aşkı gibi. Kişi sevdiğine ne kadar uzaksa sevgisi o kadar artar ve aşka dönüşür. Vuslat ne kadar zorsa aşk o kadar depreşir, sağlamlaşır, mecnuna döndürür insanı. Ünye dışında olup da Ünye özlemi duyanların Ünye için çırpınışlarını, Ünye için bir şeyler yapma istek ve arzularının yakından tanığıyım. Onların aşklarının daim olmasını diliyorum.

            Evet, uzakta olanlar mecnuna dönmüşlerdir aşklarından ama biz sevgiliye kavuşmuşluğumuzla artık gerçek Leyla’yı kaybetmişiz. Bizim Leyla’mız kafamızda, gönlümüzdedir. Leyla bizimle ama biz Leyla ile değiliz. Belki de biz ne Leyla’nın farkında ne Mecnun’un aşkındayız.

Ünye Koyu'nun Akıntı ve Hidrolojik Dengesini Bozan Atatürk Parkı ve Dolgu Sahası Ortadan Kaldırılmalıdır!

Fotoğraf : M. Ufuk MİSTEPE - Pelit Park'tan Ünye Koyu'nun Sefil Görünümü - 26.07.2007 14:32

            Ünyeli olarak Ünye’yi ne kadar tanıyoruz? Ünye’ye dışarıdan gelen, misafir, memur, öğrenci olan insanlara karşı tutum ve davranışlarımız nasıl? Bu soruların cevabını eğer doğru olarak verebilirsek, Ünye’yi ne kadar sevdiğimiz ortaya çıkacaktır. Kuru kuruya seviyorum demek ne ifade eder? Siz sevgilinize sevginizi onu gerçekten severek, onun için elinizden gelenin de fazlasını yapmaya çalışarak gösterebilirsiniz ancak. Seni seviyorum demek gerçek bir sevgi değildir. Gerçek âşık, sevdiğine, "seni seviyorum" demekten bile çekinir; içinde ufacık da olsa bir riya kokusu olur diye. Sözle sevgiyi ne kadar anlatabilirsiniz ki?

Deliklitaş ve Çevresindeki Doğal Ekosistem ile Çamlık'tan Beşkayalar'ın Görünümü
  
Fotoğraflar : M. Ufuk MİSTEPE - 30.07.2007 09:00

            Yazı bir aşk yazısı olsaymış daha doğru olacakmış meğer. Ama öyle değil. Tanıdığım fakülte öğrencileri var. Onlarla haftanın üç günü birlikte oluyor, konuşuyorum. Ünye’yi onlar da güzel buluyorlar. Hattâ içlerinden çok sevenler, ayrılmak istemeyenler bile var. Ne çare ki okul bitince gitmek zorundalar!

            Bu gençlerimiz Ünyeliler'den şikâyetçi. Bir kere bu gençler Ünye’yi tanımıyorlar. Çünkü onlara Ünye’yi kimse tanıtmamış. Ünye’nin, Çamlığından, Fokfok’undan, Feneraltı’ndan, sahilinden onları korkutup uzaklaştırmışlar. Onlar buraları hiç merak etmiyorlar; çünkü onlar için buralar pek tekin yerler değil.

            Sonra şehir merkezinde, Hamidiye’de, Kadılar Yokuşu'nda, Orta Yılmazlar’daki eski evleri ve onların güzelliklerini de bilmiyorlar. Sadece Çakırtepe ile yetiniyorlar. Bu da onların canını sıkıyor tabi. Genç insan her zaman aynı yere gidip gelecek? ! Olacak iş değil. Sıkılıyorlar. Kafelere gidiyorlar.. dinlenmek, sohbet etmek, bir çay, kahve içmek için. Tanımadıkları insanların sert, tacizci bakışlarından rahatsız oluyorlar. Gidebilecekleri; bir tiyatro, sosyal aktivitelerini gerçekleştirebilecekleri bir yer yok, güzel bir kütüphane yok, yoklar çok. Peki, varlar ne kadar?

            Ünye’ye ikinci, üçüncü bir fakülte açsanız, hattâ bir Üniversite kursanız ne yazar!...  Biz, Ünye çok güzel bir yer, diyorsak ki öyledir: Bugünden tezi yok; hemen gönüllü kültür elçiliklerini oluşturmalıyız. Nedir bu gönüllü kültür elçilikleri? Bu, Ünye’nin tanıtımını sağlayacak, dernek, kurum, kuruluş ve ailelerdir. Evet, aileler diyorum. Çünkü buraya gelen öğrencilerin en büyük sorunları barınma. Ardından Ünye’yi tanımalarıdır.

Ünyelüce Gonuşup Anlaşmaya Çaluşan İki Ünyelü - Ufuk ve Bilgin

M. Ufuk MİSTEPE Fotoğraf Arşivi - 28.07.2007

            Eğer biz gönüllü aileler oluşturabilirsek hem bu gençlerimize yardımcı olmuş oluruz, hem bu öğrencilerin art niyetli kişi ve kuruluşların elinde oyuncak olmalarını önlemiş oluruz. En önemlisi Ünye ile ilgili güzel hâtıralarla buradan ayrılmalarını ve gittikleri yerde bizim kültür ve turizm elçilerimiz olmalarını sağlamış oluruz. Bunları saçma, afakî bulanlar da olabilir. Önemli olan Ünye için bir şeyler yapmak değil mi? Peki bunu kim yapacak? Tabiî ki Ünye’deki Ünyeliler yapacak. Bu yüzden Ünye’de Ünyeli olmak öyle kolay değil.

            Ünyeli'yim, Ünye’yi çok seviyorum diyenler, Ünye Belediyesi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bu görevi başlatacak olanlar sizler değil misiniz? Ben geçen yıl bu öğrencilerden bir kısmına Kadılar Yokuşu'nu gezdirdim. Çok hayret ettiler. "Ünye’de böyle yerler var mıymış?" dediler. Ünye Kalesi'ne götürdüm, piknik yaptırdım. Çok memnun oldular. Bu böyle olmaz.

Kaybolan Miras - Konak Sineması ve Kadılar Yokuşu'nda Ünye Mimarîsini Yansıtan Evler

Fotoğrafı Günümüze Ulaştıran : Eren TOKGÖZ (İnşaat Mühendisi)

            Ünye Tanıtım ve Rehberlik Servisi kurularak her yıl Ünye’ye gelen öğrencileri belirli plân dâhilinde, ücretsiz olarak Ünye’nin tanıtılması sağlanmalıdır. İhtiyaçları, sıkıntıları olduğunda başvurabilecekleri bir danışma merkezi oluşturmalı, ev, aile, yeme, eğlenme gibi ihtiyaçları konusunda onlara yardımcı olunmalıdır. Bu aynı zamanda Ünye’ye tayin olan memurlar için de uygulanmalıdır.

            Ünye’de Ünyeli olmak bu yüzden çok zor. Bunları düşündüğünüz halde gerçekleştiremiyorsunuz. Ünye için güzel olduğunu düşündüklerini kendi kafana göre yapamıyorsun. Yani Ünye hayallerini gerçekleştiremiyorsun Ünye’de.

Ünyeliler Grubu'nun İstanbul'daki İlk Toplantısı - 09 Haziran 2007

Beyoğlu Dilek Pera Restaurant / İstanbul - Sponsor Av. Kadir ÖZDEMİR

            Bir de ufak hesaplar içinde kalıp; aklına ve fikrine güvenilir insanların ciddiye alınmaması, yok sayılması yok mu? İşte o hep kahrediyor insanı.

M. Ufuk MİSTEPE Hizmet Yy. A.Ş. Bşk. Şakir GÜREL'den Ödül Alırken.

Fotoğraf : Ali ÖZTÜRK - 29.07.2007 14:55

            İnsanlar öldükten sonra şöyle iyiydi, böyle iyiydi, Ünye için şunu yaptıydı, yapmayı düşünüyordu demenin ne bize, ne Ünye’ye bir faydası vardır.

Diyorsan ki âşığa mâşuk gerekmez bugün,
O zaman keyfince sen yapıver bayram düğün.
                                                                                                            
 23.05.2007

 

Ünye Makaleleri Sayfasına  

Dönmek İçin TIKLAYINIZ

 

YAZDIR