ANA SAYFA            
(Bu sayfa en son 11 Nisan 2006 tarihinde güncellenmiştir.)

 

 

MEHMET SEZEN
ZİLE SEVDASININ
RESİMDEKİ YANSIMALARI

Derleme : M. Ufuk MİSTEPE
(Araştırmacı - Orman Endüstri Yüksek Mühendisi)
Resimleri Fotoğraflayan : Necmettin ERYILMAZ

Ressam Mehmet SEZEN ve Necmettin ERYILMAZ

Fotoğraf : Mustafa BELDEK

MEHMET SEZEN
ZİLE SEVDASININ
RESİMDEKİ YANSIMALARI

Ünye Çamlık Koyu ve Motel Restoranın Yağlıboya Tablosu


Ressam, Karikatürist ve Elektrik Teknikeri Mehmet SEZEN

YAŞAM ÖYKÜSÜ

            1934 yılında Zile'de doğdum. İlk ve orta tahsilimi Zile'de, Meslek Lisesi'ni ise 1955 yılında İstanbul'da tamamladım. Daha sonra iki yıllık açık öğretime devam ederek I. Sınıf Elektrikçilik Yetki Belgesi'ni aldım.

            Çalışma hayatıma başladığım ilk yer İstanbul İ.E.T.T. eski Silahtarağa Termik Elektrik Santralı'dır. Buradan askere gitmek üzere ayrıldım. Yedek Subay olarak İzmit'te askerliğimi tamamladıktan sonra Erzurum Elektrik İşletmesi'ne girdim. Burada Tablo ve Kumanda Memurluğu ve Şebeke Şef Vekilliği yaptım.

Aşıkoğlu Eczanesi Açılışı - 27 Mart 2006 Pazartesi 14:17
Necmettin Eryılmaz, Postacı Ömer Altunsoy, Mehmet Sezen, M. Ufuk Mistepe

Fotoğraf : Mustafa BELDEK

            Bu arada İstanbul İ.E.T.T. Elektrik Sayaçları Ayar İstasyonu'nda kurs görerek Elekrik Sayaçları Ayar Teknisyeni Yetki Belgesi'ni de aldım. Daha sonra memleketim Zile'ye kendi isteğimle ve Erzurum Belediyesi'nin muvafakatıyla naklen geldim. Zile Belediyesi Elektrik İşletmesi'nde Şebeke Şefi olarak Eylül 1959'da göreve başladım.

Belediye Başkanı Nurettin Türkyılmaz'ın
yaptırdığı 11 katlı Büyük Zile Oteli Kale seviyesini geçti.
Sezar'ın Ruhu - Sen de mi Nurettin?

Ressam - Karikatürist : Mehmet SEZEN

            O dönemde Zile'mizin geri kalmışlığındaki en önemli faktörlerden biri de şehre gündüzleri elektrik verilmemesi idi. Dolayısıyla ilçede küçük sanayi sıfırdı. O zamanki Belediye Başkanı İhsan Sarısoyu ikna ederek iki ay sürece devamlı elektrik verilmesini sağladım. Bu deneme sonunda üretim ve tüketim dengesi sağlandığı görüldü. O günden sonra küçük sanayimiz canlanmaya başladı ve bir daha elektrik kesintisi yapılmadı. Bu uygulama Zile'mizin iş ve üretim hayatının Milâdı olmuştur diyebilirim.

Yesevî Dostları Yesevî Dergisi'ni Etüd Ederken - 1997

(Niyazi Haznedar, Mehmet Sezen, İbrahim Aksoy,
Rıfat Fenercioğlu, Ali İşçi ve Mehmet Demirtola.)

            Aslî görevim dışında Zile'mizin sosyal yaşamına da renk katacak çok güzel çalışmalarımız oldu. Rahmetle andığım değerli dostum Fikret Tarhan başta olmak üzere birçok değerli arkadaşlarımızla birlikte çok güzel şeyler sergiledik. Bunların başında, kurduğumuz Zile Kültür Derneği ve onun ürünü olan ÇAĞILTI Dergisi gelir.


Cilt : 1, Sayı : 1, Nisan 1961, 125 Krş

            Tabi dernek faaliyetleri arasında Tiyatro, Sanat Müziği, Halk Müziği çalışma ve konserleri, öğrenciler için Yaz Dönemi kursları, tarihî ve turistik yerlerle ilgili geziler, kurduğumuz küçük orkestra ile tertiplediğimiz geceler ve balolar Zile'mize yeni bir soluk ve renk vermişti.

Zile'nin İlk Caz Orkestrası
Bahri AYTER, Fikret Tarhan, Mehmet Sezen

Mehmet SEZEN Fotoğraf Arşivi

            1964'lü yıllarda Zile Turizm ve Tanıtma Derneği de kuruldu. Bu derneğin de çok güzel çalışmaları oldu. Benim de bir dönem Dernek Başkanlığı'nı yaptığım yıllarda ilk Kiraz Bayramı da o dönem Belediye Başkanı Osman Çetin'in yardım ve himayeleriyle gerçekleştirilmişti. Daha sonraları Kiraz Festivali'ne dönüştürülen bu etkinliklere zaman zaman ara verilmiştir.

Kiraz Festivali'nde Kara Dini Bağları'nda Zileliler 17.06.1973
  
Kameraman : Mehmet SEZEN - Zile Turizm ve Tanıtma Derneği

            Turizm ve Tanıtma Derneği olarak yaptığımız en önemli çalışma da "BÜTÜN YÖNLERİ İLE ZİLE" Tanıtma Filmi'dir. Derneği ve dış kaynakları zorlayarak temin ettiğimiz para ile İstanbul'dan aldığım 16 mm'lik kamera ile zaman zaman Zile'mizin tarihî yerlerini ve birçok örf, âdet, sosyal etkinliklerini filme alarak kırk dakikalık bir tarihî belgesel hazırladım. Bu film şimdi Belediyemizin zimmetinde kayıtlıdır.

Şeyh Ahmet'in Kepez'deki Kabri / 1968

Kameraman : Mehmet SEZEN - Zile Turizm ve Tanıtma Derneği

Kiraz Festivali Kraliçesi, Kiraz ve Bağlar Güzelleri 17.06.1968

Kameraman : Mehmet SEZEN - Zile Turizm ve Tanıtma Derneği

            Bu sosyal ve kültürel faaliyetler yapıladursun, cesur bir karar alarak memuriyetten ayrıldım. Dizdaroğlu Elektrik isimli işyerimi açıp serbest çalışmaya başladım. 1968'de başladığım ve başarı ile yürüttüğüm serbest iş hayatımda Zile'mize yerimi aratmayacak onlarca eleman yetiştirerek yuvadan uğurladıktan sonra 2000 yılında iş hayatımı da noktalayarak kendimi emekliye ayırdım.

Zile Panayırı Giriş Takı'nın Elektrik Teknikeri Mehmet SEZEN Tarafından Işıklandırılması

Fotoğraf : Ressam Mehmet SEZEN

            Mizacıma uymamasına rağmen bazı zorlamalar sonucu siyasete de bulaştım. Bir dönem Belediye Meclis Üyeliği ve Encümen Üyeliği de yaptım.

Bir Sıra Gecesi'nde Mehmet SEZEN

            Şimdi en güzel hobilerimden biri de resim yapmaktır. Resim konusunda öğrenim görmedim ama, Ressam, Şâir rahmetle andığım Fikret Tarhan kardeşimden etkilendim ve yararlandım. Ankara'da Ressam Saadet Gözde Hoca'nın Resim Galerisi'nde kurslara devam ettim. Ayrıca amatörce çizmeye çalıştığım karikatürlerim, Çağıltı Dergisi'nde, Ankara'da intişar eden Ahmet Hoşcan'ın çıkardığı "Çizgi Ötesi Sevgi" Gazetesi'nde de ara sıra yayımlandı.

Arnavut Câmiî ve Işıklandırılmış İlk Mahyasıyla Ulu Câmi
         
Resim ve Fotoğraf : Ressam Mehmet SEZEN

            72 yaşındayım. Bir oğlum, bir kızım, birisi yolda üç torunum, bir de emektar karım var. Dünya'nın tadı tuzu onlar.


Ressam : Mehmet SEZEN

            Çatı katındaki küçücük atölyemde en büyük hocalarım kitaplarımla baş başa, resim çalışmalarını sürdüreceğim sağlığım elverdiği sürece.

Ressam Mehmet SEZEN

Fotoğraf : Mustafa BELDEK / Mart 2006

ÇAĞILTI
BİRİNCİ CİLTTEN ANILAR
(Çağıltı Aylık Sanat Dergisi - Dönem 2, Sayı 1, Mayıs 1973, Sh. 10/11'de yayımlandı.)

Çağıltı Aylık Kültür ve Sanat Dergisi
          
(Sayı : 12, Mayıs 1962) ve (Dönem : 2, Sayı : 1, 250 Krş, Mayıs 1973)

            Bu yazımda sizlere ÇAĞILTI'nın I. Cild'ine ait anılarımı anlatmaya çalışacağım.

            1960'lardaydı. Zile'mizin, Zileli'mizin sosyal sorunlarına katkıda bulunmaya çalışan, bunu kendine amaç edinmiş bir dernek yoktu. Susuyordu gençlerimiz. Biz de susamıştık bir şeyler yapabilmeye Zile'mize.

1949 - Zile Spor Kulübü

Ressam Mehmet SEZEN Fotoğraf Arşivi

            İşte o yıllardaydı. Zile Kültür Derneği'ni kurmuştuk. Yaşatmaya başlamıştık gönlümüzce. İyiye, güzele ve doğruya tutkulu gençler bir araya gelmişti bu çatının altında.

            Müzik, Tiyatro, Edebiyat Kolu çalışmaları arasında o seneki görüş ve duyuşlarımızla Zile'mizin tüm sorunlarını anlatacak ve çevreye iletecek, sosyal yaşantısına renk katacak, san'at ve kültürüne kendi çapında ışık tutacak, memleketimiz için yararlı her türlü fikre ve görüşe sayfalarını açacak bir yayın organı çıkarmayı tasarlamıştık kendimizce.

Zile Kültür Derneği Tiyatro Kolu

Ressam Mehmet SEZEN Fotoğraf Arşivi

            Ve nihayet Nisan 1961, Yıl : 1, Sayı : 1 - Çağıltı Aylık San'at ve Kültür Dergisi, Zile'nin, Zileli'mizin gözü, kulağı, dili olmaya, san'at ve kültürüne katkıda bulunmaya kararlı olarak yayın hayatına başlamıştı.

            Dergimizde görev edindiğimiz amaçları gerçekleştirme çabası yanında ilk defa önceden pek hesaba katılmayan baskı işi ayrıca bir problem olarak çıkmıştı karşımıza. İlk sayımız güç şartlar altında Zile "O Verdi" matbaamızda 15 günde ancak basılabilmişti.

             
Yıkılmaya yüz tutan kaledeki tarihî kulenin küçük bir maketi şehir merkezindeki kavşağa yaptırıldı.
Ressam - Karikatürist : Mehmet SEZEN / 1993 Yenisi Yapıldığından Eskisinin Hükmü Yoktur!
Eski Eserler Genel Müdürlüğü'ne İthaf..

            Ayda bir çıkartılan dergimizin hazırlanması ve baskısı bir aylık süre içine sığmadığı görülünce, dışarıda bir matbaada daha seri bastırılma olanakları araştırılmış ve Bafra'da Vatan Matbaası ile anlaşma yapılarak 5. sayısına kadar burada bastırılmıştı. Basım evi sahibinin bir takım nedenlerle bu sayıdan sonra baskı yapamayacağını bildirmesi üzerine dergimiz kritik duruma girmiş oluyordu. Bu arada iyi bir rastlantı sonucu Eskişehir'de basım evi sahibi olan hemşehrimiz Mahmut Nedim ile görüşmelerimizde dergimizi memnuniyetle basabileceğini belirtmişti ve 9'uncu sayıya kadar da baskı Eskişehir'de devam etmişti.

            Dergimizin uzak basım evlerinde bastırılması bizleri kontrol imkânından yoksun kılmış ye gecikmeler doğmuştu. Bu nedenle her türlü riski göz önüne alarak daha faal bir çalışma ile Zile "O Verdi" matbaamız dergimizin basımına devam etmişti.


Ressam - Karikatürist : Mehmet SEZEN / Mart 2005

            15. sayı ile birinci cildi tamamlanan Çağıltı olgun ve kaliteli bir dergi olarak kendisini Türkiye'nin sayılı dergileri arasına sokmuştu. Fakat üzülerek söylemek gerekirse bu sayıdan sonra gerek yöneticilerin değişmesi, gerekse maddî manevî ilgisizlik dergimizin yaşamasını mümkün kılmamıştır. Aradan iki, üç yıl geçtikten sonra Belediye'mizden temin edilen maddî olanaklar dergimizi bir kaç sayı daha yaşattı ise de dernek olarak sarsıntılar geçirmiş ve yıllarca pasif bir durumda kalmıştık.

            Bu yıl bu bir diriliştir. Çabaların kişilerce devleştirildiği yeni bir dönemde bulunuyoruz. Çağıltı Zile'mizin o inançlı ve memleketçi kültürüne, san'atına, folkloruna hizmeti olan bu şirin beldemizin yeniden doğuşudur.

            Zile Kültür Derneği yeni yöneticilerinin Çağıltı'nın 2. cildine yeni bir aşama kazandıracaklarına gönülden inanıyor, maziye lâyık, tutundukları çevreye; gözde, kulakta, seste ve de tüm bedii zevklerde başarılarının devamını ve gönüllerinin istediği yere varmasını diliyorum.


Ressam Emekli Hâkim Ahmet SEZEN
 

Zile Makaleleri Sayfasına  

Dönmek İçin TIKLAYINIZ

YAZDIR