ANA SAYFA            
(Bu sayfa en son 16 Mart 2007 tarihinde güncellenmiştir.)

 

TOPLUMSAL
DİYALOG PLÂTFORMU
NEDEN KURULDU?

Makale : Hulûsi SEREZLİ
(Esnaf - Muhabir Gazeteci - Toplumsal Diyalog Plâtformu Yön. Kur. Bşk.)

Hulusi SEREZLİ 20 Ekim 2006 Saat 12:25  TMO Ankara

Foto : Mehmet Özgöçmen - M. Ufuk MİSTEPE Fot. Arşivi

TOPLUMSAL DİYALOG PLÂTFORMU
NEDEN KURULDU?

(ÖZHABER Gazetesi - Yıl : 9, 06.03.2007 tarih, 997 sayılı nüshada Başmakale olarak yayımlandı.)


Adnan SEÇKİN Logo Tasarımı

Nurettin Evren Logo Tasarımı


Çağan Evren Logo Tasarımı

            DOSTLARIM Merhaba,

            Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere şahit olan Zile’miz asırlar boyunca hep önemli bir yerleşim merkezi, uğruna savaşlar yapılan bir şehir olma özelliğini korumuştur. Ne yazık ki millî mücadele yıllarında cereyan eden ve Zile halkının zerre kadar suçunun bulunmadığı bazı talihsiz hadiseler Zile için dönüm noktası oldu. Bu sebeple Cumhuriyetin ilânı ile Zile’nin duraklama, gerileme devri de başladı.

"Yaşanabilir Bir Zile Projesi"

Mistepe, Zile TV'de Hüseyin GÜLBASAR'a Projeyi Anlatırken.

            Ancak yılların verdiği zenginlik ve birikim yüzünden durum önceleri pek hissedilmese de geçen son 30 yıl içinde Zile’miz bâriz bir şekilde geriledi. Küçülmeye başladı. Böyle giderse daha da küçüleceğe benziyor. Bu olumsuzluklara ilimiz Tokat’ın engelleme ve kıskançlıkları da eklenince süreç iyice hızlandı. Son yıllarda yaşanan enflâsyon ortamında banka faizleri cazip geldi. Para sahipleri de yatırım yapmadı. Kolay kazancı tercih etti. Gerekli tedbirler alınamadı.

Zile Plâtformu'nda Doğum Sancılarının Ayak İzleri - 19.04.2004

Murat AYVALIOĞLU, Hulûsi SEREZLİ, Necmettin ERYILMAZ Zileliler'le

            Büyük ilçe olma özelliğimizi yitirdik. Yıllarca işsizliğe çare olacak, istihdam yaratacak fabrikaları bekledik. Kurulamadı. 74'üncü il olmayı tam başarmıştık ki.. girişim Akbulut’la Yılmaz’ın Başbakanlık yarışının kadrine uğradı. Sonuç alamadık. Hevesimiz kursağımızda kaldı.

            Çocukluk yıllarımdan beri tarıma can verecek Süreyya Bey Barajı'nı bekliyoruz. Bir türlü yapılamıyor. Batı'ya daha çabuk ulaşmak için Alaca – Ankara yolunu düşlüyoruz bitmek bilmiyor.

HES İnşaatı / 2005

Çekerek (Süreyya Bey) Barajı

http://www.tanyildizlar.com/

http://www.dsi.gov.tr/bolge/dsi7/tokat.htm#cekerek

 Barajın Yeri Yozgat İli Çekerek İlçesi
Akarsuyu Çekerek Irmağı
Amacı Sulama - Enerji - Taşkın Koruma
İnşaatın (Başlama - Bitiş) Yılı 1998 - ..........
Gövde Dolgu Tipi Kil Çekirdekli Kaya Dolgu
Gövde Hacmi 6.712.000 m3
Yükseklik (Talvegden) 77,50 m
Normal Su Kotunda Göl Hacmi 1.180,80 hm3
Normal Su Kotunda Göl Alanı 41,33 km2
Sulama Alanı 65.322 ha
Güç 14,4 MW
Yıllık Üretim 50 GWh

            Kırkpınar yokken Zile Güreşleri, Veli Efendi yokken At Yarışları'mız vardı. Leblebimizi Çorumlular, pekmezimizi, kömemizi Antepliler - Gümüşhaneliler aldı. Bağlarımızı tarla, tarlalarımızı ev yaptık. Güzelim evlerimizi terk ettik.

Zile Geleneksel Evi (Fig. 78 - Vieille Maison)
         
Zile Belediyesi Fotoğraf Arşivi

            Şimdi Safranbolu ve Beypazarı’na imreniyoruz. Yılladır ekonomimize katkısı olmayan kirazın festivalini yaptık. 4000 yıllık Asırlık Panayır'ımızı Fuar’a dönüştüremedik. Ama başlangıç tarihini 3000 yıl öne alıp, 900 küsürüncüsü yapılan bir Semt Pazarı'na çevirdik.!!!

            1965 yılında ailemizin misafiri olarak Zile’ye gelen rahmetli Vehbi Koç Zile sanayisine hayran kalmıştı. Atölyelerdeki torna tezgâhlarını görünce "bunlar benim fabrikalarımda bile yok!" demişti. Gezi sonrası Holding Dergisi'nde "Zile’de büyük şehirlerde bile görmediğim bir sanayi çarşısı var. Ankara'dan Erzurum ve Samsun'dan tamir ve imalât için insanlar Zile’ye geliyor" diye yazmıştı. Şimdi ise sanayi çarşımızın hali içler acısı. Açılan yeni Organize Sanayii'ne 3 hızarcıdan başka yatırımcı gitmedi.

Rahmi KOÇ ve Hulûsi SEREZLİ Güvenevler'de

Hulûsi SEREZLİ Fotoğraf Arşivi / Zile

            Çok değil bundan 30 yıl öncesine kadar Türkiye’nin her yöresinde Zile’yi herkes bilirdi. Bu gün yaşlılar bile tanımıyor. Yazmayı sürdürdüğüm bu yazıları belki arkası yarın tefrikalarına benzetenler olabilir. Uzun yazıp vaktinizi almak istemiyorum. Şahidi olduğum bu günlere gelinmede rolü olan olayları kısaca anlatıp, çözüm önerilerinin tartışılmasını istiyorum. Baştan söyleyeyim.. kimseyi suçlamak ve yermek gibi bir kastım da yok!

Zile Sevdalıları Hulûsi SEREZLİ ve Necmettin ERYILMAZ Refakatinde Safranbolu Tetkik Gezisinde
    
Hulûsi SEREZLİ Fotoğraf Arşivi - 10.12.2006 / Safranbolu

            Rahmetli Babam Şükrü Serezli anlatmıştı : Sanıyorum 10 – 11 yaşlarında idim. O yıl Zile'de büyük bir kuraklık yaşanıyordu. Susuzluk hayvanları bile etkilemiş, feryatları ile yer gök inliyordu. Halk ne yapacağını şaşırmıştı. Defalarca tekrarlanan yağmur duaları fayda vermemişti. Son bir çare kalmıştı. Beyazıd-ı Bestamî Hazretleri'nin Torunu olan Şeyh Ethem Çelebi'nin câmisinde bulunan Peygamber Efendimizin Hırka-i Şerifleri'nin çıkarılmasına karar verildi. Bütün Zile câmide toplandı.

Tokat Etkinlikleri Ankara/2005 Altındağ Parkı'nda
Bu fotoğrafın Ressam Süleyman HAN tarafından yapılan yağlıboya resmi
M. Ufuk MİSTEPE'ye Zile Belediyesi'nce hediye olarak verilmiştir.

Zile Belediyesi Fotoğraf Arşivi

            Ben ön sırada idim. Dualar, salât-ı şerifler okundu. Herkes göz yaşları içinde idi. Hûşu içinde nefeslerini tutmuş bekliyordu. Hırka-i Şerif  ağır ağır yerinden çıkarıldı. Özenle açıldı ve sağ kolunun ucu takriben bir santim kadar tas içindeki suya batırıldı. O anda bardaktan boşanırcasına yağmur başladı. Yağış sakin sakin bir hafta kadar sürdü. O yıl güzel, bol mahsullü bir yıl oldu.

            Dünyada bir eşi İstanbul Hırka-i Şerif Câmii'nde, biri de Zile'de Şeyh Ethem Çelebi Câmii'nde bulunan Aziz Peygamberimizin mübarek Hırka-i Şerifleri Cumhuriyet'in ilk yıllarında muhafaza edilemeyeceği bahanesi ve Zileliler'in de yeterince sahip çıkmaması yüzünden Ankara'ya götürülmüştü.


Hulûsi SEREZLİ Logo Tasarımı

Nurettin Evren Logo Tasarımı

            Babamın anlattığı hikâye beni çok etkilemişti. Mübarek emaneti yıllarca izleyip aradım. Sonunda buldum. Görüştüğüm ismi bende saklı olan yetkili bana Müze'niz varsa Hırka-i Şerif'i size verebiliriz dedi. Sevinç içinde büyük heyecanla Zile'ye geldim. Gelişmeleri dönemin yöneticilerine anlattım. Benim resmî sıfatım yoktu. Bu teşebbüsü sade bir vatandaş olarak yapmıştım. Başka bir şey de yapamazdım. Keşke Kültür Sitemizi bitirebilseydik. Şimdi Mübarek eski yuvasında olurdu. Şimdi biz de onun  feyz ve bereketinden istifade ederdik. Ne büyük bir mutluluk olurdu.!!!

Beyazıd-ı Bestâmî Câmii (Solda) ve içerisinde Şeyh Ethem Çelebi Türbesi (Sağda)
  
Zile Belediyesi 2007 Yılı Masa Takvimi'nden Alınmıştır.

            Kültür Sitesi'nin halâ bitirilememesi Zile için talihsizlik oldu. İçinde benim de  olduğum bir grup insanın gayreti ile Kültür Bakanlığı Turgut Özal Kültür Sitesi'nin inşaatına başlamıştı. Çeşitli sebeplerle inşaat yarım kaldı. Kültür Bakanlığı Belediye'ye devretti. Sitenin önce adı değişti. Sonra kıyısından köşesinden satılmaya başlandı. Bir bölümünün Turizm Otelcilik Yüksek Okulu'na verilmesi de tuz, biber oldu. Oysa ki bu binanın yapılış amacı Kültür Sitesi idi. Plânında modern bir müze, konferans salonları vardı. Maalesef 15 - 20 yıldır inşaat bitmiş değil. Şimdi bitse bile bu durumuyla Kültür Bakanlığı müze olarak kabul eder mi bilemiyorum?

            Tıpkı yıllar önce olduğu gibi bu gün de Allah'ın bize lûtfu olan bu muhteşem emanete sahip çıkamıyoruz. Ankara’dan getiremiyoruz. Sanıyorum önemini anlatamadık. Onun Zile'de olduğunu düşünün. Tek başına Zile'yi ayağa kaldırır. Ramazan boyunca televizyonlarda görüyorsunuz. İnsanlar sırf görebilmek için ne büyük fedakârlıklar yapıyorlar. Soruyorum size sadece Hırka-i Şerif'in Zile'ye gelmesi bile bir müze yapılması için kâfi sebep değil mi? İnsanlar kıytırık şeyleri şehirlerine geri getirmek için uğraşırken..  biz ne bekliyoruz? Onun değerini anlatmaya gerek var mı?

            Maşat Höyük'ten, Kale'den çıkan tarihî eserlerimizi Zile'ye getirsek Tokat Müzesi'nde Tokat Yazması'ndan başka bir şey kalmaz. Zile'nin kültürel varlıkları sağda solda heba oluyor. Tarihî eserlerimize sahip çıkamıyoruz. Acilen buna dur demeliyiz.!!!

            Belediye Başkanımız Sayın Murat Ayvalıoğlu'nun bu konulara ne kadar önem verdiğini biliyorum. Aslında bugüne kadar görev yapan Belediye Başkanları içinde Zile'nin kültürüne, tarihî değerlerine ve turizmine önem veren ilk başkan diyebilirim. O bütün bunların bilincinde. Elinden gelen gayreti gösteriyor. Bu bakımdan çok şanslıyız. Bizi her zaman destekliyor, cesaretlendiriyor, yardımlarını esirgemiyor. Toplumsal Diyalog Plâtformu olarak kendisine çok şey borçluyuz. Teşekkür ediyoruz...

Zile Plâtformu'nda Doğum Sancılarının Ayak İzleri - 19.04.2004

Murat AYVALIOĞLU, Hulûsi SEREZLİ Zile'ye Gönül Verenlerle.

            Dostlarım,

            Zile’nin sorunları ve çareleri ile ilgili yazılarıma bugün Üniversite ve Yüksek Okullar konusuyla devam etmek istiyorum. Bazı dostları  gücendirip üzeceğiz ama bu gerçekleri de birinin söylemesi lâzım.

            Prof. Dr. Tahsin ÖZGÜÇ YÖK Başkan Vekili idi. Her yıl yaz aylarında kazı çalışmaları için Maşat Höyük’e geliyordu. Ben de TRT Muhabiri olarak yanına gidiyor, televizyona haber yapıyordum. Aramızda yakın bir dostluk oluştu. Kendisine Zile’ye Üniversite veya Fakülte kurulması konusunda ısrar ediyordum.

Prof. Dr. Tahsin ÖZGÜÇ

(1916 - 28.10.2005)

            Nihayet, müracaat etmemiz halinde destekleyeceği sözünü verdi. Tokat Milletvekili Sayın Talat Sargın, Kaymakam Hikmet Özbağcı, Belediye Başkanı Nurettin Türkyılmaz ve benim yoğun ve özel gayretlerimizle Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'ne bağlı olarak Zile Meslek Yüksek Okulları açıldı. Rahmetli Recep Yazıcıoğlu’nun desteklerini asla unutamam. Yeni Cumhuriyet İlkokulu'nu tahsis etti. O zaman Tokat’ta Üniversite yoktu. Gazi Osman Paşa Üniversitesi çok sonra açıldı.

            Sevindik. Acele ile Tokat’a bağlandık. Rektör Zileli.. yeni bölümler açılır. Öğrenci sayımız artar, Zile’miz eğitim şehri olur sandık. Beklediklerimizin hiçbiri olmadı. Tokat’ın bütün ilçeleri yüksek okullarla donatıldı. Açılacak yeni bölümleri beklerken mevcut bölümlerimiz kapandı. Öğrenci sayımız artacak yerde azaldı. Rektör Mümtaz Turgut Topbaş, kampüse kendi adını verdi. Ama binaları küçük ve yetersiz olan bu kampüs ona ve Zile’ye  hiç yakışmadı. Keşke adı Turhal’a yaptırdığı güzel kampüse verilseydi.

Prof. Dr. Mümtaz Turgut TOPBAŞ Kampüsü

            Yapılan tek olumlu iş olan Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu için atılan sözde temelin aslı ve arkası çıkmadı. Okul binası eğitim için uygun değil diye Tokat’a taşınmak için çok uğraştılar. Sağ olsunlar Dinçer Kardeşler imdadımıza yetişip okul binasını yaptırma sözü verince başaramadılar. Biz de Yüksek Okullar varken tek bir bölümü olmayan Amasya da Üniversite kurdu. Şimdi 15 – 20.000 öğrenci var. Biz 900 – 1.000 öğrenciyi geçemedik. Bazen bütün bunları görünce "keşke Sivas’a bağlı kalsaymışız ya da Samsun 19 Mayıs’a bağlansaymışız" diyorum.

   
Saz ve Tar Sanatçısı Bedri ÖZDEMİR Logo Tasarımları

            Zile ne kaybediyorsa sahipsizlikten kaybediyor. Yeni öğrendim. Ve çok üzüldüm. Bizden yıllar sonra kurulan Turhal Yüksek Okulu'nda 8 bölüm ve 1.200 öğrenci, bizde ise 6 bölüm ve 600 öğrenci varmış. Zileli olduğu için çok şey beklediğimiz Okul Müdürleri okulu büyültecek yerde küçülttüler. Şu andaki okul Müdürümüz 3 gün Ankara’da 3 gün de Zile ve Tokat’ta görev yapıyor. Okula ayıracak vakti bile kalmıyor. Zile'ye ve öğrencilere yazık oluyor. Öğretim görevlileri yükselmek için burayı basamak olarak kullanıyor. Fırsatını bulur bulmaz Zile‘yi terk ediyorlar.

            Zile kimsenin umurunda olmadığı gibi yetiştirdikleri öğrenciler de umurlarında değil. 20 yıldır bir okul yerinde sayar, gelişme gösteremez mi? Hepsi idarecilerin ihmalinden kaynaklanıyor. Bu durumda olanları göreve davet ediyorum. Ya görevlerini lâyıkı ile yapsınlar ya da yapabileceklere terk etsinler. Orta öğrenim meslek liseleri de aynı durumda. Kendilerini yenileyip yeni bölümler açamadılar. Hepsi klâsik eğitime devam ediyor. Hemşehrilerimize Üniversite ve okulların değerini yeterince anlatamadık. Gelen öğrencilerin Zile ekonomisine yaptığını katkının bir fabrikadan daha büyük olduğunu bildiremedik. Zileliler okullarına sahip çıkamadı. Okul yöneticilerine gerekli  desteği verip, onların sorunları ile yakından ilgilenemedik. Bu bilinci herkese aşılamak zorundayız. Toplumsal Diyalog Plâtformu olarak bizim asıl görevlerimizden biri bu olacak. Eğitimimize ve okullarımıza sahip çıkacağız.

Amaç Dışı Kullanılan Zile Kültür Sitesi

Mimar Fatih ALTINDAL Fotoğraf Arşivi

            Bütün olumsuzluklara rağmen halâ umutluyum. Zile’nin bir kültür ve eğitim şehri olacağına dair inancım halâ devam ediyor. Başka çaremiz yok. Bunu başaracağız.

            DOSTLARIM,

            Bizlere verdiğiniz desteğin her geçen gün artmasını görmekten mutluyuz. Herkes gücünce bir şeyler yapmanın çabasında. Web sitemizin isim hakkını ZİLE PLÂTFORMU olarak satın aldık. Sevgili Bedri ÖZDEMİR sitemizi yayına soktu. Sağ olsun bizi büyük bir yükten kurtardı. Kendisiyle siteyi şekillendirmek için sürekli diyalog halindeyiz. Sitemizi   http://zileplatformu.com adresinde göreceksiniz.

            Yapacağımız geniş katılımlı toplantı için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Kısa zaman içinde konunun uzmanları ile yapacağımız toplantıdan sonra yol haritamız ortaya çıkmış olacak.

            Sizlerden rica ediyorum çevrenizdeki, eşinize, dostunuza, arkadaşınıza bizi duyurun. Zile Plâtformu'na üye yapın. Katılım sağlayın. Zile Plâtformu ne kadar genişler, büyürse alınan kararlar o denli isabetli olur. Şu anda üye sayımız 350 civarında. Bu sayı en az 3.000 -
5.000'e ulaşmalı ki Zile'nin sesi olsun. Burada yapacağımız bir oylamada Zile'nin yansımasını görebilmeliyiz.

Zile Sevdalıları Safranbolu Tetkik Gezisinde

Hulûsi SEREZLİ Fotoğraf Arşivi - 10.12.2006

            Konusunda uzman, kararları isabetli, ileri görüşlü, aklı selim sahibi önder kişilere ihtiyacımız var. Teknisyen, sanatçı, fikir adamı, işadamı, bürokrat, işçi, memur, çiftçi.. açtığımız bu seferberliğe herkes katılsın. Kimse benim haberim olmadı demesin. Kimsenin konuşmadık, söylemedik bir şeyi kalmasın. Dağarcığındakileri bu plâtformda ortaya döksünler.

            İnternet kullanan, mail adresi olan herkes üyemiz olmalı. Hepimiz 5 kişiyi üye yapsak sayımız bir anda 1.500 kişi olur. Gün bu gün. Daha güzel bir ZİLE için el ele verme zamanı çoktan geçti. Bu son fırsatımız olabilir.

            Esen kalın...

 

(5253 SAYILI DERNEKLER KANUNU'NA GÖRE HAZIRLANAN)

TOPLUMSAL DİYALOG PLÂTFORMU TÜZÜĞÜ

            Geçici Madde 1 – İlk Genel Kurul Toplantısı'na kadar; derneği temsil edecek ve dernekle ilgili iş ve işlemleri yürütecek olan Geçici Yönetim Kurulu Üyeleri aşağıda belirtilmiştir.

            Geçici Yönetim Kurulu Üyeleri

     1. HULUSİ SEREZLİ       ZİLE  YÖNETİM KURULU BAŞKANI
     2. ABDULLAH DEMİRÇAL       ZİLE  YÖNETİM KURULU Bşk. Vk.
     3. ÜNAL ÖZGÖÇMEN       ZİLE  SEKRETER
     4. NECMETTİN ERYILMAZ       ZİLE  MUHASİP
     5. MUSTAFA ÖZEN       ZİLE  ÜYE
     6. ZEYNEP NİHAN BARIN       ERZURUM  ÜYE
     7. AHMET TOPÇUOĞLU       ZİLE  ÜYE

            İşbu Tüzük 32 Madde ve Geçici 1 Madde'den ibarettir.  10/ŞUBAT/ 2007

TOPLUMSAL DİYALOG    PLÂTFORMU'NA ÜYELİK
İÇİN YUKARIDAKİ MADALYONA TIKLAYINIZ!

Üye Olmak İçin hayatbu@gmail.com adresine mesaj gönderiniz!

Zile Makaleleri Sayfasına  

Dönmek İçin TIKLAYINIZ

YAZDIR