ANA SAYFA            
(Bu sayfa en son 24 Aralık 2008 tarihinde güncellenmiştir.)

 

 

MUHABİRLİK MESLEĞİNİN
MEDAR-I İFTİHARLARI -
HAYDAR ÇUHADAR
VE NECMETTİN ERYILMAZ

Derleyen : M. Ufuk MİSTEPE
(Araştırmacı - Orman Endüstri Yüksek Mühendisi)

M. Ufuk MİSTEPE'ye Zile'ye yaptığı hizmetlerin unutulmaması anısına
Ebru Sanatçıları Gülten ve Haydar ÇUHADAR ile Ressam Mehmet SEZEN'in hediye ettiği tablolar.

Fotoğraf : F. Saliha MİSTEPE - 23.10.2008 TMO Güvercinlik Lojmanları Ankara

MUHABİRLİK MESLEĞİNİN
MEDAR-I İFTİHARLARI -
HAYDAR ÇUHADAR VE NECMETTİN ERYILMAZ

Vaktiyle Zile'de Muhabirlik Yapan Necmettin ERYILMAZ ve Haydar ÇUHADAR

Necmettin ERYILMAZ ve M. Ufuk MİSTEPE Fotoğraf Arşivi (22.10.2008 TMO)

            Âşıklar Diyârı Zile, basın ve yayın sektöründe yetiştirdiği muhabir ordusuyla mâzisini ilelebet hatırlarda yaşatacak haberlere imza atmasını bilmiştir. Zamanın kısıtlı imkânlarını zorlayan bu vefakâr insanlardan medyatik donanımlarıyla iletişimde Zile'yi yüzlerce haberle gündemde tutmayı başaran Zileli iki yetişkin muhabirini sizlere haber etkinlikleriyle tanıtmak istiyorum.

Hürriyet, Akşam (01.12.1997) ve Milliyet (04.12.1997) Gazeteleri'nde Zile Konulu Haberler.

Necmettin ERYILMAZ - Haydar ÇUHADAR Haber Arşivi

            Haydar ÇUHADAR Bey, 05 Ocak 1955 yılında Tokat'ın Zile İlçesi Minarei Sağır Mahallesi'nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Zile İstasyon İlkokulu, Zile Ortaokulu ve Zile Lisesi'nde yaptı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü'nü 1975 yılında bitirdi. 1974 yılında Türkiye Fransa arasındaki kültür antlaşması çerçevesinde Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Fransa'ya gönderildi. Fransa'da Pau Üniversitesi'nde bir süre dil eğitimi aldı.

Haydar ÇUHADAR ile Ebru Sanatı üzerine TMO'da bir söyleşi ânı.

Fotoğraf : M. Ufuk MİSTEPE - 22.10.2008 TMO Genel Müd. Ankara

            Necmettin ERYILMAZ Bey, 16.06.1966 yılında Zile'nin Hacı Mehmet Mahallesi, Bayram Sokağı'ndaki evlerinde Dünya'ya geldi. Ailesi Hindoğulları olarak tanınır. Annesi de Ağcaoğulları sülâlesinden gelmektedir. 1972 eğitim ve öğretim yılında Altınyurt İlkokulu'nda okula başladı ve 1977 yılında mezun oldu. 1977 - 1980 tedrisat dönemlerinde Fevzi Çakmak Ortaokulu'na devam etti. 1982 yılında Zile Endüstri Meslek Lisesi Ağaç İşleri Bölümü'nü bitirdi. Tokat Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu İnşaat Bölümü'nden 1985 yılında İnşaat Teknikeri olarak mezun oldu.

Sayın ERYILMAZ Meşhur Zile Batı'nın Tanıtım Amaçlı Çekimlerinde.

Necmettin ERYILMAZ Fotoğraf Arşivi

            Haydar Bey, 1975 yılında Kırşehir Cacabey Ortaokulu'nda Fransızca Öğretmeni olarak göreve başladı. Askerliğini Sarıkamış'ta yedek subay olarak yaptıktan sonra sırasıyla Zile Lisesi Fransızca Öğretmeni ve Müdür Yardımcılığı, Zile Anadolu Kız Meslek Lisesi Müdür Yardımcılığı, Zile Hüseyin Gazi İlköğretim Okulu Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

Semra ÖZAL'ın Zile Ziyâretinde Haydar ÇUHADAR Muhabirlik Yapıyorken.
21.08.1990 - 76 kurban kesilerek Zile'nin İL olma taahhüdünün alındığı vaat yıllarında!
 
Necmettin ERYILMAZ Haber Arşivi - Haydar ÇUHADAR Fotoğraf Arşivi
24 Ağustos 1990 Günaydın Gazetesi'nde N. ERYILMAZ'ın Haberi

            Necmettin Bey ise 1985 yılında Zile Belediyesi'ne İnşaat Teknikeri olarak girdi. Zamanın Belediye Başkanı Nurettin TÜRKYILMAZ Basın Bürosu kurdu. 10 gün VHS çantalı kamera kursuna gitti. Ali Doğan (Foto Gamze) ile birlikte çekimlere başladı. Tokat Vâlileri Recep Yazıcıoğlu ve Ayhan Çevik dönemlerinde onlarla yakın irtibat kurarak, müşterek çalışmalar gerçekleştirdi.

Tarihî Kültürel Mirasa Duyarlılık- Neco Kamerasının Sorumluluğunun Bilincinde
    

Sahipsizliğe İsyan (!) - Fotoğraflar : Mustafa Beldek

            1980/2000 yılları arasında Haydar ÇUHADAR Bey Zile Milliyet Haber Ajansı ve Kanal D Muhabirliği yaptı. Kanal D'de Zile ile ilgili birçok haberi ve ulusal gazetelerde yüzlerce haberi yayımlandı.

17.06.1991'de Zile Kaymakamlığı'nca Verilen Takdirname Belgesi ve Muhabirlik Döneminden Bir Haber.

Tepesi tahrip olan Zile Kalesi Saat Kulesi, saatinin geri takılacağı günü sabırsızlıkla beklemekte. Milliyet 02.09.1996

            1986 yılından bugüne kadar muhtelif yerel ve ulusal gazetede yüzlerce Zile ve ülke konularıyla ilgili haberleri yayımlanana Necmettin ERYILMAZ Bey, Bugün, Cumhuriyet, Güneş, Hürriyet, Sabah, Tercüman ve Zaman gibi ulusal gazetelerde yoğun bir haber yayımlanma sürecini gerçekleştirdi. Kısmet olursa bu birikimlerini gelecekte arşivlerinden çıkarıp bir kitap halinde Haydar Bey'le birlikte yayımlamayı düşünmeli diyorum.

Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü
Necmettin ERYILMAZ ZİLE TVMuhabiri Mansur'a Demeç Veriyor

Tokat Etkinlikleri/Ankara - Zafer Çarşısı 26.02.2005
Fotoğraf : M. Ufuk MİSTEPE
Anadolu Ateşi Programı Birincisi Nilüfer SARITAŞ
Belediye Basın ve Halkla İlşk. Müd. Necmettin ERYILMAZ'la


Tokat Etkinlikleri/Ankara - Zafer Çarşısı 25.02.2005 14:40
Fotoğraf : M
ustafa BELDEK

            Zile hinterlandında haberler medyada genellikle ortak paylaşılır. Bazen Haberde Atlatma dostlar ve meslektaşlar arasında gerçekleşiyor olsa bile bu Gazetecilik Mesleği'nin bir raconu olsa gerek! Haydar Bey bu konuyu bakın nasıl anlatıyor?

            "Genelde yardımlaşma olsa da bazen haberi atlatma durumu da olmaz değildi hani. Bu da haberciliğin bir tür raconuydu. Bir gün Zile Cumhuriyet Başsavcısı bizleri Zile Kapalı Cezaevi'ne davet etti. Mahkûmların hazırladıkları sergi açılışı, bir tiyatro gösterisi ve ardından mahkûmlar kan bağışı yapacaklardı. Çağrılan 10 kadar muhabir ve temsilci herkes çekim yaptı, olayı görüntüledi. O arada aklıma bir fikir geldi. Acaba idam mahkûmu var mıydı kan verecekler arasında? Varmış; onu diğer arkadaşlardan habersiz buldum, kan verirken fotoğrafını çektim, haberi hazırladım. Akşam İstanbul arabasına verdim filmi. İki gün sonra ikinci sayfada Türkiye baskısında yarım sayfa renkli baskı haber çıktı. 'İdamlıktan Kan bağışı' Diğer arkadaşlar biraz bozuldular ya işin raconuydu bu!"

            Aşağıda aynı haber başlığının Haydar Bey ve Necmettin Bey kanallarından basına yansımış hallerini görebilirsiniz.

Necmettin ERYILMAZ Haber Arşivi - Cumhuriyet Gazetesi / Günaydın Gazetesi (10.05.1997)

Haydar ÇUHADAR Haber ve Fotoğraf Arşivi - Milliyet Gazetesi 30.03.1997 (Solda)

            Bir gün Tokat Milletvekili ve Vakıflardan sorumlu Devlet Bakanı Metin Gürdere'yi izliyoruz. Necmettin Bey'le. Güzelbeyli Kasabası'nda temel atma töreni ve açılışlar yapıldı. Türkiye gündemi ile ilgili sorular da sorduk. Haber tamam. Boztepe Kasabası'na geldik, kazanlarla yemek hazırlanmış, çok büyük bir hazırlık var. Necmettin Bey nasıl yapalım diye sordum." Hocam yemeğimizi yiyelim, Zile'ye gidince hallederiz"dedi. Yemek yendi iki, üç saat sonra Zile'ye geldik. Herkes kendi ajanslarına haberi ulaştırmaya koyuldu. Ertesi gün sadece Necmettin Bey'in haberi çıktı. Sonradan öğrendik ki biz yemek yerken Boztepe (Yıldıztepe) Belediyesi'ne gitmiş, haberi Anadolu Ajansı'na bizden üç saat önce faks çekerek duyurmuş. Dolayısıyla hepimizi ekmişti. İyi numaraydı doğrusu. Kendisini telefonla arayıp tebrik edeceğiz, hem de bir iki lâf söyleyeceğiz ya, aradığımız kişiye o gün ulaşamazdık. Sonra kaldığımız yerden devam ederdi haber koşuşturmacası.

            Her iki muhabirimiz de sağolsunlar.. bana Haber Arşivleri'ni açtılar. Her ikisi de muhafaza metodunda aynı yöntemi kullanmışlar. Şeffaf poşet dosyalarda haber kupürlerini A4 kâğıt üzerine yapıştırarak, tarihlendirip, yayımlanan gazete adını da vererek saklamışlar. Bir sayfada bazen birkaç haberi bir arada görmek mümkün. Necmettin Bey'in klâse ettiği dosya adedi 93, Haydar Bey'in klâsörde derlediği föyvolant dosya adedi 98. Henüz bu klâsörlere girmeyen haber kupürleri de yok değil!

            Halen, Zile ile ilgili haberleri medyada yayımlıyor olmaları, bu mesleğin kolay kolay bırakılamayacağı intibaını zihinlerde canlandırıyor. Bugün bile (02.11.2008) Necmettin Bey, Zile Kalesi restorasyonu ve Zile Müzesi ile ilgili TRT, Habertürk, Millî Gazete, Taraf Gazetesi ve Gazeteport'ta yayımlanan aşağıdaki haberi bizlere geçmeyi ihmal etmemiştir.

Necmettin ERYILMAZ'ın Güncel Bir Haberi Medyada Farklı Basın Kuruluşlarında Yayımlandı.

http://www.trt.net.tr/wwwtrt/hdevam.aspx?hid=213480&k=6

            Necmettin Bey'in aldığı eğitimlerin verdiği hizmete katkısındaki payı tabii ki büyük oldu. Haber/Redaksiyon Semineri'ne katıldı. Haber Yazım Teknikleri Semineri'nde eğitildi. Görüntülü Haber Kursu'ndan geçti. Etkili Sunum Teknikleri'ni öğrendi. Bunlara ilâve olarak Belediye hizmetleriyle ilgili ve Tarihî Kentler Birliği etkinlikleriyle alâkalı olarak çeşitli kurslara ve seminerlere katıldı.. birçok sertifikaya da böylece sahip oldu.

O Kültürler Bile Yozlaştıramadı Kültürümüzü (!)
Sözde (!) Hz. İsa Çarmıha Gerildi Ama; Kültürümüz Gerilemeyecek Kadar Köklü ve Güçlü

Fotoğraflar : Mustafa Beldek http://necoeryilmaz.atspace.com

            Haydar Bey, 2005 yılında emekli olduktan sonra Ankara'ya yerleşti. Ankara'da Jale Tezer Dershaneleri'nde yöneticilik, Özel Şafak Lisesi Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Halen Ankara Bahçelievler Özel Nokta Kurs Merkezi'nde çalışmakta, hobi olarak kâğıt ve ipek kumaş üzerine ebru çalışmaları yapmaktadır. Katıldığı kurslar aşağıdadır.

Muhabirlik Dışında Eşiyle Birlikte Ebru Sanatı ile de İlgilenen Haydar ÇUHADAR Ankara AKM'de.

Gülten - Haydar ÇUHADAR Belge Arşivi - 11/19.10.2008 Ankara

            1. Eğitim Yönetimi Kursu (Ankara Üniversitesi  - 2000 Yılı.)
            2. Toplam Kalite Yönetimi Kursu (Tokat 2002 Yılı)
            3. Döner Sermaye Kursu (Antalya - 1988)
            4. Fransızca Hizmet İçi Kursu (Bursa - 1985)
            5. İzcilik Kursu (1992 Yılı - Kırkağaç / Manisa)
            6. Pau Üniversitesi Yabancı Dil Kursu (Fransa 1974)
            7. Fransızca Monitör Kursu (1999 - İzmir)


Haydar ÇUHADAR Haber Arşivi

            On bin adetlik özel fotoğraf arşivine sahip olan Necmettin Bey, 1989 yılı Eylül ayında bir hafta Ressam İlhan TRAK'la birlikte Tokat'ta sergi açtı. O fotoğraflarını İlhan Bey de yağlıboya resimlerini sergiledi. 21 Haziran 1990'da Zile Kiraz Festivali'nde Cumhuriyet Caddesi'nde bir dükkânda bir hafta süreli Fotoğraf ve Haber Sergisi açtı. Son olarak 1992 yılında Zile Kütüphanesi'nde Zile Haberleri Sergisi etkinliğini gerçekleştirdi.

Zile Kültürünün Resme ve Fotoğrafa Yansıdığı Yıllarda Neco

Necmettin ERYILMAZ Fotoğraf Arşivi

            Bazı haberler vardır ki kamuoyunu uzun zaman meşgul eder ve gündemden kolay kolay düşmez. Hattâ haber sahibi için gelecekte sorun olma ciddiyetini devam ettirmekten geri kalmaz. Muhabirlik mesleğinin zor yanlarından biri de budur. Haber kaynağı iseniz, haberinizin arkasında dimdik durabilmelisiniz! İşte bir Haydar ÇUHADAR haberi :

PKK'lı Mahkûmların Hastahanede Estirdikleri Terörü Konu Alan Haber.

Haydar ÇUHADAR Haber Arşivi - 23.11.1996 Tarihli Milliyet Gazetesi Haberi

            Benzer bir konuda Necmettin ERYILMAZ da hayli konuşulan ve orijinalinden çarpıtılarak verilen aşağıdaki habere imzasını atmıştı. Haberin yayımlanması ardından medya ve köylüler arasında detant havası esinceye değin sükûnet bir özlem halini almıştı neredeyse!.

Çeltek Köyü Çilehanesi'nde Yaşanan Olayların Çarpıtılan Haberi Sayın ERYILMAZ'ı Hayli Yıpratmıştı!

Necmettin ERYILMAZ Haber Arşivi - 08.02.1989 Tarihli Güneş Gazetesi Haberi

            Zile'de sporun muhtelif dallarında hayli zengin bir haber arşivi var. Muhabirlerimiz de buna katkı olacak çalışmalardan geri kalmamışlar ve başta futbol olmak üzere, basketbol, güreş, at yarışları, folklor, judo, model uçak, model robot, avcılık ve atletizm dallarında gelişmeleri sıcağı sıcağına okurlarına aktarmışlardı.

03.03.1989 tarihinde Millî Güreşçi İbrahim BOZDAĞ'ın çalıştırdığı güreşçilerle ilgili Sayın ERYILMAZ'ın haberi.

17.09.1989 tarihinde tümü kasap esnafından oluşan Zile Gençlerbirliği Takımı ile ilgili Sayın ÇUHADAR'ın haberi.

            "Meslek muhabirlik olunca serde muziplik de eksik olmazdı" derken Haydar Bey'in yüzündeki tebessüm görmeye değerdi. "Bir gece Zile Saray Sineması'nda bir eğlence programı vardı. Bizim gazete fazla ilgilenmemişti. Necmettin Bey haberi takip ediyordu. Muziplik ya.. program devam ederken evden Necmettin Bey'i telefonla aradım. Sesimi değiştirerek 'Necmettin Bey, ben Sivas Anadolu Ajansı Müdürü Muammer.. ne var ne yok?' deyince sinemadaki gürültüden de olsa gerek benim olduğumu anlamadı. Numarayı yuttu. 'Abi buyur, çalışıyoruz, Mezdeke burda, onlarla ilgili haber hazırlıyorum' dedi. Bayağı heyecanlanmıştı. 'Necmettin Bey Mezdeke'nin yüzünü açtır, fotoğraflarını çek, hemen Sivas arabasına ver, İstanbul acilen bekliyor' dedim. Abi bu nasıl olacak, bunlar yüzünü açmazlar, imajları bu. 'Kardeşim haberi böyle yapacaksın, yüzünü açtırmazsan bu kızların, haber olmaz, haber bu!' diye ısrar edince, abi tamam deneyeceğim dedi ama sıkıntı başladı Necmettin Bey'de. Biraz sonra dayanamayıp 'Necmettin Bey, ben Haydar Çuhadar dedim' 'ya hocam sen miydin?' deyip gülmeye başladı. Sıkıntıdan eser yoktu artık. Bazen de o bize muziplikler, şakalar yapar, güler, işimize devam ederdik."

            Zile'de müzik kültürü de altyapı olarak sağlam bir zemindedir ve kısıtlı imkânlarla Hoşseda Müzik Grubu halen varlığını devam ettirmekte başarı göstermiştir. Müzik, Cumhuriyet Dönemi öncesinde de Zile için önem arz eder bir hususiyete sahipti. Bu itibarla haberlerde müziğe dayalı gündemin de gazetelerde yer alması kadar doğal bir etkinlik manşetlerde yer almalıdır.

Haydar ÇUHADAR Haber Arşivi - 10.11.1996 Tarihli Radikal Gazetesi Haberi

Necmettin ERYILMAZ Haber Arşivi - 10.08.1991 Tarihli Türkiye Gazetesi Haberi

            Muhabirlerimiz, Zile Kültürü'ne de duyarsız kalmamışlar, zaman içerisinde halkı uyandırarak, ilgilileri harekete geçirmeye mâtuf haberler yapıp, kültürün hassasiyetini gündemde tutmayı başarabilmişlerdir. Kâh duyarsız yöneticileri kınamışlar kâh tarihî ve mimarî bir eser üzerine dikkatleri toplayabilmişlerdir.

Zile ARENA Gazetesi'nde Yayımlanan Mimarîye Duyarlı Bir ERYILMAZ Haberi

Necmettin ERYILMAZ Haber Arşivi

28.02.1997 Son Çağrı Gazetesi

 

HABER ZAMANI

          1980/2000 yılları arasında Milliyet Haber Ajansı'nın ve Kanal D'nin Zile Muhabirliği'ni yaptım. Zevkli olduğu kadar macera dolu güzel bir uğraştı.Yapılan haberleri Mil-HA Samsun veya İstanbul bürolarına ulaştırıp ertesi günlerde de haber çıkmış mı diye sabırsızlıkla gazeteleri bekler, tüm haberleri tarardık. Haber çıkmışsa o gün keyfimize diyecek yoktu.

          Bu konuda Necmettin Bey arkadaşım her zaman bana yardımcı olmuştur. Olayı bana iletme, ekipman desteği, fotoğraf desteği, çekim yapma, görüntüleri kopyalama gibi konularda hep yardımcı olmuştur. Bu yardımlarını unutamam. Bu çalışmaları yaparken ilk amacımız doğup büyüdüğümüz ilçemizin adını duyurmak, güzel çalışmaları, hizmetleri Türkiye genelinde haber yapmaktı. Bu konuda tüm arkadaşlarımızın katkıları oldu diye düşünüyorum.

          Zile ile ilgili olumlu haber yaparsanız sorun yoktur. Biraz zülfü yâre dokununca hoşa gitmez gelişmeler.. sıkıntı yaşarsınız isteseniz de istemeseniz de. Köylülere dağıtılan tohumluk buğday çuvallarının kalitesinin iyi olmadığı, kilosunun eksik olduğu haberini yapınca epey sıkıntı çekmiştim.. bunu nasıl yazarsın diye. Sonradan tohumluk buğday çuvallarının Urfa Ceylanpınar'dan çalındığı, içine kalitesiz buğday konulup satıldığı ortaya çıkmıştı. Failleri yakalanmıştı daha sonra.

          Bazen de yapılan haber yayımlanırken eklemeler, değişiklikler olurdu Genel Yayın Yönetmenleri'nce. O zaman da sıkıntılar olmaz değildi.

          İlk yıllarda haberi hazırlar, fotoğrafları karta bastırıp postayla gönderirdik. Sonra haberi faksla iletip, filmi İstanbul arabalarıyla gönderme şeklinde yürüdü işler. Sonunda haberi internetten bildirme ve fotoğrafı da aynı şekilde iletmeye kadar gelmişti muhabirlik çalışmaları.
                                                 
Haydar ÇUHADAR

Zile Kalesi Saat Kulesi'nin Onarılmasına İlişkin Milliyet Gazetesi Haberi.

Haydar ÇUHADAR Haber Arşivi - 17.02.1997 Zile

            Verilen sözlerin yerine getirilemediği haberler de yapılmıştı vaktiyle. Haydar Bey'in bu konuda bize anlattıklarını dinleyelim.


Haydar ÇUHADAR Haber Arşivi - Posta Gazetesi 28.06.1998 Zile

            Bir gün yine Necmettin beyle gözleri görmeyen Şeyma'nın haberini hazırladık. Şeyma yardım istiyor, arabesk müziği seviyor, arabesk müziğin kralı Orhan Gencebay bana yardım etsin diyordu. Haber Posta Gazetesi'nde İstanbul baskısında çıkmış. Sabah erken saatlerde Orhan Gencebay bizim evi telefonla aramış, bizim hanıma Şeyma'ya yardımcı olacağını söylemiş, adresini almış, telefonunu bırakmış. Ertesi günkü haberimiz şöyleydi. "Orhan Gencebay'dan Şeyma'ya Yardım Sözü". Ama bu yardım gerçekleşmedi. Verilen söz yerine gelmedi. Biz de Orhan Baba'ya ulaşamadık bir türlü. Bu kez hayal kırıklığıydı yaşadığımız.

            Siyasî haberler de medya gündeminden eksik kalmazdı. Önemli politikacıların Zile seyahatlerinde hep yanlarında oldular ve meslek ahlâkına yakışır, objektif ve tarafsız haber yaptılar.

21.02.1997 - Arena Gazetesi

Haydar ÇUHADAR Haberi

13 Aralık 1997 - Türkiye Gazetesi / BBP Gn. Bşk. Muhsin YAZICIOĞLU

Necmettin ERYILMAZ Haberi - İHA

            "Bazen haberler geç de olsa amacına varıyor ve hedefine tam isabet kaydediyordu" diyor Haydar Bey. "Zile Kışla Mahallesi'nde Çoban Fadiği adında yaşlı bir kadın yaşardı. Kimsesi yok, tek başına hayata tutunmaya çalışırdı. Öyle ki mahalle sakinleri yemeğini verir, her konuda yardım etmeye çalışırlardı. Eşimle ziyâretine gittiğimde bir sitil içindeki getirilen yemeği iple yukarıya çekmeye çalışıyordu. Kendisiyle görüştük, konuştuk, fotoğrafını çektim, durumunu Kaymakamlık Makamı ve Belediye yetkililerine bildirmiştim. Bir takım yardımlar da yapılmıştı o günlerde. Haberi de öylesine gazeteye gönderdim. Aylar sonra tesadüfen öğrendim ki bu haber Milliyet'in Almanya baskısında yayımlanmış, Almanya'da yaşayan bir hemşehrimiz (Sebahat - Yakup Dıvrak çifti - sonradan tanıştım) Çoban Fadiği'ni tanırlarmış mahalleden, epey bir mark göndermişler yoksul kadına, o kışı rahat geçirmişti Çoban Fadiği. Beni en çok sevindiren, mutlu eden haberlerden biriydi bu küçük haber."

            Haydar Bey'in arşivinde şu anda bulunmayan en değerli ve sansasyonel haberleri ihtiva eden gazete kupürleri ne yazık ki günümüzde de mevcut değil! Memuriyeti dolayısıyla Tokat Vâliliği'nden muhabirlik için izin isteme işlemlerinde dosya müstenidi olarak vâliliğe gönderilmiş ve akıbeti meçhul olarak bu kupürler kayıplara karışmış!

            Muhabirlerimiz Zile kültürünü de yakın takibe almışlar ve yeri geldikçe kültürün ve sanatın folklorik değerlerini kamuoyuyla paylaşabilmişlerdir. Bunlar geleceğe bırakılan kalıcı belgeler olup, yerel Zile gazetelerinde sıkça görmeyi arzu ettiğimiz beklentilerimizdendir.

Necmettin ERYILMAZ Haber Arşivi - ZİLE (İHA) / Zile'de Festival Coşkusu (Sağda)

Doğanay ve İlhan TRAK çiftinin Tokat Kültür Festivali'nde Yağlıboya ve Fotoğraf Sergisi - 18.07.1989
Haydar ÇUHADAR Haber Arşivi - ZİLE (MİL-HA)

            Muhabirlerimizin çalışma hinterlandı haber yoğun olduğu için konuları da klâse etmek ve sınırlandırmak kolay olmuyor tabii ki! Eğitiminden tutun da ekonomisine, toplum ahlâkından sporuna, eğlence sektöründen müziğine, sanatsal yaşamından folkloruna, dinî yapısından geleneklerine, resmî hayatından sanayisine dek onlarca konu süzgeçlerinden geçer. Bazı meslek dalları haber olma özelliğini yıllarca muhafaza eder. İşte onlarla ilgili iki ayrı haber :

05.05.1957 - Son Çağrı Gazetesi / Haydar ÇUHADAR Haber Arşivi (Sağda)

15.05.1997 - Türkiye Gazetesi /Necmettin ERYILMAZ Haber Arşivi (Solda)

            Zile, pazar payı olarak köylü ağırlıklı bir müşteri kitlesine sahip bir yöre. Ödemeler genelde pancara göre ayarlanır ve alışverişler de şeker pancarı parasına dayanır. Hububat ekimi de yadsınamaz ağırlıkta olup, vaktiyle haşhaş ekimi de bölgede ağırlığını hissettirirdi. Osmanlı döneminde pamuk ekimi yapıldığına da şahit olmaktayız. Hal bu durumda iken köy ve çiftçi haberlerini gazetelerde görebilmek sıkça rastlanan olaylar zincirinde kendini gösterir.

ZİLE (İHA) - Haber Necmettin ERYILMAZ


Çiftçi haberleri genelde çiftçi borçlarına haciz gelmesi bazen
ertelenmesi, meyve sebzenin üreticiyi yakması, gübrenin
kullanımı ve alımında yaşanan zorluklar, havaların kötü
gitmesi, kuraklık, köyler arası su kavgaları, arazi sınır
uyuşmazlıkları, köy düğünleri, pancar parası, tarım âletleri,
haşere ve böcekler gibi konuları ihtiva etmekteydi.


22.03.1991 Zaman Gazetesi

12.07.1997 - Haber Haydar ÇUHADAR



21.10.1988

           

Zile'de doğan Prof. Dr. Ahmet Taner KIŞLALI'nın ölüm yıldönümünde
21.10.1999'da evinin önünde mumlar yakılıp, karanfiller bırakıldı ve Zile TV olayı görüntüledi.

Gönderen : M. Levent GÜRİPEK - Posta Gazetesi / 22.10.1999, Sh. 14, Muhabir : Haydar ÇUHADAR


Devam Edecek

Zile Makaleleri Sayfasına  

Dönmek İçin TIKLAYINIZ

YAZDIR