ANA SAYFA            
(Bu sayfa en son 16 Ağustos 2007 tarihinde güncellenmiştir.)

.

 

Ünye'nin
Eski İskelesi

Makale : Zeki ORDU
(Hizmet Gazetesi Editörü)


http://www.hizmettv.com.tr/read_article.php

Eski İskele ve Kumsalda Çaparlar
Lülecizade Rıfat Efendi ve Sıddık Tekirdağlı'nın Otel ve Altında Kahvehanesi

Ünye'nin 40 Parçalık İlk Kartpostal Koleksiyonundan (Gündoğdu Mağazası - 5 krş)
Ahmet - Gülay BİRBEN Fotoğraf Arşivi / Fotoğraf : Ahmet Hüseyin ŞEN

Ünye'nin
Eski İskelesi

(04.05.2007 tarihli Hizmet Gazetesi'nde yayımlandı.)


Rasim ÖNDERSEV Yat Gezisi - 29.07.2007

            İnsanların kadir kıymet bilmemesine mi, nadanlığına mı, yoksa beyinlerinin istilâ edilmesine mi yanmalı? Kimine göre eski eşyaların hâtırası varken, kimi de bir miktar kullandıktan sonra bıkıp değiştirmek istemesi hâtıralara kıymet vermemesinden kaynaklanmaktadır.

Eski İskele ile Şimdiki Park ve Yeni İskelenin Yer Aldığı Kumsal

            Bize ait değerler bir bir yok olurken çok az kişinin bunu seslendirmesi elem verici. Halâ tarihin ihtişam ve estetiğini gözler önüne seren eski evlerimiz beton yığınları arasında sükûta bürünmüş vaziyette için için ağlamaktadır. Bizler, maalesef o binaları lüzûmsuz olarak görüyoruz.

            Bu gün martılarla yârenlik eden ve çok az kişinin varlığından bile bihaber olduğu eski köprü bütün zarafeti ile duruyor. Siz onun metruk haline bakıp da bir işe yaramadığını sanmayınız. O bir tarih, bir kültür ve bir hâfızadır. Bugün yenisi ne işe yarıyor bilmiyorum ama, yıllar önce  yenisinin yaptığı işten daha fazlasını yaptığı muhakkak. Ulaşımın günümüzdeki kadar gelişmemiş olduğu zamanlarlarda, insanlar deniz yoluyla kaç kişi sefer yaptı başka diyarlara oradan kim bilir?

Kelleroğlu Bahattin Bey'in Mağazası, Demirköprü Banyo Mahalli,
Tersaneler Mıntakası, Hızar Atölyeleri, Ahmet Bayraktarların İşhanı Sırtı, Tacülbat Bey'in Pasajı.

Ünye'nin 40 Parçalık İlk Kartpostal Koleksiyonundan (Gündoğdu Mağazası - 5 krş)
Ahmet - Gülay BİRBEN Fotoğraf Arşivi / Fotoğraf : Ahmet Hüseyin ŞEN

            Şehirden ve insanlardan şikayetçi olması lâzım eski köprünün. Ama vefasızlığımızı, duyarsızlığımızı, cahilliğimizi ve kadr ü kıymet bilmeyişimizi yüzümüze vurmuyor. Bize olan küskünlüğünü bize yakın olan kısmının sahilden ayrılmasıyla göstermiş. Denizin içinde kendisini anlayacak birilerini bekliyor.


Rasim ÖNDERSEV Yat Gezisi - 29.07.2007

            Kim bilir kaç nişanlı kızımız veya ablalarımız askere yol etti nişanlısını? Kaç taze gelin el salladı gemilerin ardından kavuşmak için askere giden kocasına? Kaç sevdâlı sadece hüzünlü ve mahzûn bakıp durdu ardından kalkan vapurun? İki damla yaşı denize akıtarak... Kaç insan yeni umutlar, yeni ufuklar için ayrıldı o köprüden? Kaç çocuğun minicik kalbi cızz etti babası kendisini terk ederken? Kaç hasta şifa bulmak için ayrıldı oradan ve kaç insan anlıyor bu satırların mânâsını şimdi?


Gönderen : İbrahim GÜRKAN

            Belki onu orada fazlalık gibi görenler bile vardır. Belki de yıkılmasını isteyenler bile.. Göz zevkine uygun olmadığını düşünenler de bulunabilir. Ama bir hâfızanın, bir tarihin yok edilmesi demektir bu. Bir devrin yok edilmesi demektir! Bize ne oluyor? Bize neler oluyor? Bu gün bir başka ülkede böyle bir eser olsa seyâhat acenteleri turlar düzenler. Yıllarca sahte Truva Atı'nı görmeye gidenlerin sayısı hiç de az değildir.

Eski İskele'den Gün Doğumunun Renksi Akustiği

Fotoğraf : Aynur Zeren TAN
Güneş Batımında Eski İskele'de Renk Cümbüşü

 

            Şayet bu günün neslinden o köprünün bu haliyle fazlalık olduğunu düşünen varsa - ki sanmıyorum - ona zihninin işgâl altında olduğunu rahatça söyleyebilirim. En kısa zamanda bu köprünün tarihçesi yazılıp, yaptığı hizmetler duyurulmalı, yeni nesli dedeleriyle 'köprü'  kurması sağlanmalıdır. Yoksa yazık olur onca emeğe, onca gözyaşına, onca yürek yangınına.

Eski İskele/07.05.1938 - Foto Ahmet Hüseyin Şen

            Sadece martılar dost onlarla şimdi. Yeni köprünün yanında yıllara meydan okuyan edasıyla duruyor. Onun üzerinde bugünkü gibi âşıklar el ele, kol kola gezemediler belki. Ama gönül gönüle gezdiler. Göz göze gelemediler ama aralarında mesafe tanımaz bir "sevgi köprüsü" kuruldu hem de en edeplisinden. Balıkçıların uğrak yeri, gurbettekilerin vuslat yeri ve daha nice insana dair hasletlerin şahidi oldu. Şimdi ise vakûr ve vazifesini yapmanın haklı gururunu taşıyor üzerinde.


Rasim ÖNDERSEV Yat Gezisi - 29.07.2007

            Peki siz onun için ne düşünüyor, ne yapıyorsunuz?



 

 

Ünye Makaleleri Sayfasına  

Dönmek İçin TIKLAYINIZ

 

YAZDIR