ANA SAYFA            
(Bu sayfa en son 07 Haziran 2005 tarihinde güncellenmiştir.)

 

 

ÜNYE'DE
İLKLER...

Makale : Yüksel ŞEN
(Emekli Bankacı - Araştırmacı - Gazeteci - Şâir)

1960 Yılı Ünye'de Yapılan İlk Döner
Merdiven. Hasan Yurt, Adnan Cihan, Karakin Usta

Ahmet Kabayel - Ahmet Derya Varilci Fot. Arşivi

ÜNYE'DE İLKLER...
(Hizmet Gazetesi'nin 05.05.2003 - 23.06.2003 tarih ve 108 - 113. sayılı 6 nüshasında yayımlandı.)

            Değerli okuyucular:

            Size, ÜNYE'de İlkler’i anlatmaya devam ediyorum.

            Amacım; ben Ünyeliyim diyen ve Nüfus Hüviyet Cüzdanı’nda doğum yeri ÜNYE yazan her hemşehrimize, A’dan Z’ye bu güzel kentin geçmişini, yetiştirdiği değerleri tanıtmaktır.

            GENERALLERİMİZ

            İlk Generalimiz, Osmanlı Bahriye Mirlivası, meşhur Navarin Gazisi TİRYAKİ HASAN PAŞA'dır. Bu zat Ünye’nin Çatak Köyü’ndendir. Ahvadı yıllarca önce ÜNYE'den İstanbul'a nakletmiştir.

            OSMAN GAZİ'DEN ATATÜRK'E isimli yapıtının 73’üncü sayf asında, Tarihçi Reşat Ekrem KOÇU diğer bir TİRYAKİ HASAN PAŞA'nın kimliğini verirken kendisinden "KARADENİZLİ BİR YALI UŞAĞI" diye söz eder.

            İkinci Paşamız; Hazinedar Oğulları 'nın saray askerlerini komuta eden HACI ALİ PAŞA'dır. Rahmetli Refii Cevad ULUNAY, "SAYILI FIRTINALAR" isimli eserinin 83’üncü sayfasında şöyle der. "Hacı Ali Paşa dik sözlü bir adamdı. Halis Anadolulu olduğu için hararetle konuştuğu zaman bazı kelimelerde memleket lehçesi galebe ederdi.

            - Ne diyon Paşa? dedi. Yalnız İstanbul'da değil, memleketin hangi tarafında olursa olsun, olan bitenden günü gününe malûmatı olduğumu biliyor musun?

            Bu söyleşi tam bir ÜNYE AĞZI'dır. Ordu'da General rütbesine haiz olanlara Paşa denildiğine göre, büyük bir olasılıkla, gerek TİRYAKİ HASAN PAŞA ve gerekse HACI ALİ PAŞA Osmanlı’nın TUĞGENERAL veya daha üst bir rütbe ile taltif ettiği görevlerde idiler.

Sözde Kanije Müdafii Tiryaki Hasan Paşa'nın Kabri

M. Ufuk MİSTEPE Fotoğraf Arşivi - 11.05.2005 Çrş.12:26

            KORGENERAL İSMAİL ÖZALP

            Halen"Genel Kurmay Askerî Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı" Başkanı olan Hava Pilot KORGENERAL İsmail ÖZALP, ÜNYE'de, bir zamanlar Ziraat Odası Başkanlığı yapan rahmetli Mücahit ÖZALP ağabeyimizin oğludur. Bu çok çalışkan Paşamıza, hizmetlerinde başarılar dileriz. Arzumuz ve de temennimiz kendisini Orgeneral olarak görmektir.

            TÜMGENERAL HASAN ÖZTÜRK

            ÜNYE'nin yetiştirdiği değerli bir Kurmay Subay olan Tümgeneral Hasan ÖZTÜRK Paşa,kentin tanınmış ailelerinden, eski Belediye Başkanı’mız Uzun Rahmi olarak bilinen Rahmi ÖZTÜRK'ün oğludur.


Rahmi Öztürk

            Eski Genel Kurmay Başkanları’ndan, rahmetli Orgeneral Semih SANCAR Paşa'nın gözdesi olan, Tümgeneral Hasan ÖZTÜRK en son Doğu Menzil Komutanı olarak Kayseri’de görevli idi. Şimdilerde aramızda bulunmayan bu değerli Paşa'mıza Allah’tan gani gani rahmet diliyorum.

            TUĞGENERAL ALİ PİLGİR

            Bir başka paşamız da, Tuğgeneral Ali PİLGİR'dir. Hayatta iken, SİVAS'ta TUGAY KOMUTANLIĞI yapmıştı. ÜNYE'nin sevilen ve de sayılan bir ailesine mensup olan bu Paşamız 1985 yılında aramızdan ebediyen ayrıldı. Nur içinde yatsın.

            AMİRALLERİMİZ

            ÜNYE'de yetişen ve deniz subayı olarak ordu saflarında görev alan iki de TÜMAMİRALimiz var.

            İşte Erdinç YALÇINER

            Bir zamanlar ÜNYE'de Tarım Kredi Kooperatifi Memuru olan ve halkın bembeyaz saçlarından ötürü, Kırbaş Ahmet dediği, kentimizin bu asil ve çalışkan beyefendisi rahmetli Ahmet YALÇINER'in oğluydu. Emekli Tümamiral Erdinç YALÇINER çok çalışkan bir askerdi. En son Karamürsel Deniz Eğitim Komutanlığı’nda görev yapmıştı.

            İşte Gökmen KEÇECİ

            Eski Ünyeliler’in yakından tanıdığı KARAKUŞLUOĞLU Ailesi'nin İstanbul'a gelin giden kızları rahmetli SEHİME Hanım’ın oğludur, Emekli Tümamiral Gökmen KEÇECİ. Mesleğini çok seven bu Amiralimiz de en son GÖLCÜK DENİZ ÜSSÜ'nde görev yapmıştı.

            Unuttuğum veya anımsayamadığım başka General ve Amirallerimiz varsa,eskilerin deyimiyle "Hata ve Nisyan Müstesna" diyerek onlardan özür diliyorum.

            İLK MİLLETVEKİLİMİZ

            ÜNYE'den 1’inci ve 3’üncü dönem ORDU Milletvekili olarak Parlamento’ya katılan İlk Mebusumuz Hasan Fehmi Efendi'dir.

            Sayın Refaiddin ŞAHİN, TARIM VE KÖYİŞLERİ ve DEVLET eski Bakanı, Sayın Şükrü YÜRÜR, SANAYİ VE TİCARET eski Bakanı olarak dönemlerinin Hükûmet’lerinde görev almışlardır.



Hüsrev Yürür



Muammer Tekin



Mustafa Hasan Öz



Şükrü Yürür



Refaeddin Şahin



Yılmaz Sanioğlu


Cemal Uysal


Mehmet Hilmi Güler

            Sayın M. Hilmi GÜLER halen 58 – 59’uncu Hükûmet’lerde, ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI yapan çok değerli bir hemşehrimizdir.

            Keza; iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ilk Genel Sekreteri ve önde gelen idarecilerinden, şu anda İstanbul Milletvekili olarak Parlamento’da bulunan ve ileride kendisini Bakan olarak görmeyi arzuladığımız Sayın İDRİS NAİM ŞAHİN de ÜNYE’nin yetiştirdiği seçkin bir Devlet Adamı’dır.

İdris Naim ŞAHİN

AKP Genel Sekreteri
AK Parti İstanbul Milletvekili (Ünyeli)

            ÜNYE'nin tanınmış ailelerinden HAZNEDARLARA mensup, İller Bankası Genel Müdürlüğü ve Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarlığı yapan Mazhar HAZİNEDAR, Kurucu Meclis'in İlk üyelerindendir.

            İŞTE İLK Prof. Dr. Necmettin POLVAN


Prof. Dr. Necmettin Polvan

            Rahmetli POLVAN, eski Feyziye Mektebi sonraki adıyla Anafarta İlkokulu’nu bitirmiş, İstanbul'a giderek Tıbbiye'yi okumuş ve Doktor olmuştur. Bu değerli hemşehrimiz zaman içersinde mesleğinde ilerleyerek Profesörlüğe kadar yükselmiştir.

Çamurlu Mah. Polvan İlköğretim Okulu Üstü Yol Yapımı

Ünye Belediyesi Fotoğraf Arşivi

            Kentimizin yetiştirdiği bu değerli Bilim Adamı, İstanbul Bakırköy Akıl Hastanesi’nde Baştabiblik yapmıştır. Seneler sonra, eşleri kocasının ÜNYE!ye olan sevgisini sonsuza dek yaşatmak için şehrimize, PROF. DR. NECMETTİN POLVAN adı verilen bir İlköğretim Okulu inşa ettirmiştir.


Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi

            İLK VÂLİMİZ Hasan Fahri ÇIVGIN

            Gene eski Feyziye Mektebi’nde tahsil hayatına başlayan ve bilâhare Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitiren, ÜNYE'nin seçkin gençlerinden Hasan Fahri ÇIVGIN, önce birçok ilçede Kaymakamlık yapmış, sonra da KARS, BOLU, ÇANKIRI Vâlilikleri’nde bulunmuştur.

            Rahmetli ÇIVGIN, ÜNYE'nin yetiştirdiği İlk Vâli'dir. Emekli olduktan sonra ANKARAya yerleşmişti. Zaman zaman, Maltepe’deki evine gider, bu değerli hemsehrimizi ve komşumuzu ziyaret ederdik. Çok tatlı bir muhabbeti ve de çok zengin bir kütüphanesi vardı. Hacıbayram Câmîi'nde Cenaze Namazı’nı kılmıştık. O koca câminin avlusu ANKARA’daki ÜNYEliler’le ve dostlarıyla tıklım tıklım dolmuştu. Allah gani gani rahmet eylesin.

            HATTATLARIMIZ

            ÜNYE'nin şöhretini cihanşümul kılan etkenlerden birisi de yetiştirdiği HATTATLAR’dır. Bunlar, Hattat MUSTAFA RÂKIM ve ağabeysi Hattat İSMAİL ZÜHDÎ EFENDİLERdir.

            Hepimizin onur kaynağı olan bu Hattatlarımızın manevî huzurlarında saygı ile eğiliyor, aziz ruhları şâd olsun diyorum.

  

            DEĞERLİ ÜNYELİLER :

            Yurt genelinde isimleri dilden dile dolaşan bu şöhretlerimiz, İstanbul’da yaşamışlar, kayıtlarda sadece doğum yeri olarak ÜNYE ismi kalmış, yöremizin yeni yetişen gençlerine bu dehalarımızı daha iyi tanıtabilmek için, şehrin sokaklarına veya okul, kütüphane gibi kültür yuvalarına bu iki şöhretin isimlerinin verilmesi büyük bir kadirşinaslık örneği olur kanısındayım.

            İLK ŞÂİRLERİMİZ

            ÜNYE'de yetişen İlk Şâirler, ŞÂİR MAZHAR EFENDİ ve ŞÂİR ZİYA BEHLÜL EFENDİ'lerdir. Dönemlerinde, Türkiye genelinde isim yapan bu iki şâirimizin şiirleri "SERVETİ FÜNUN" Dergisi’nde yayımlanmıştır.

            İLK ORTAOKUL

            ÜNYE’de ilk Ortaokul 1933 yılında açılmıştır. 1959 yılında Erkek Sanat Enstitüsü faaliyete geçmiştir. 21 EKİM 1963 tarihinde de ÜNYE'de İlk Özel Lise'nin açıldığını görüyoruz.

            Bu Lise'nin kurucusu ve Müdürü, kentimizin değerli eğitimcilerinden Sayın Ömer ÇAM'dır. Özel Lise'nin açılışı ÜNYE'de bayram havasının esmesine sebeb olmuştur. Sayın ÇAM Lise’nin resmîleşmesi için çok uğraş vermiş, özel eğitimin zorluklarını o günlerde ÜNYE'de yayımlanan ve halen yayın hayatını sürdüren "ŞİRİN ÜNYE" Gazetesi’nde yazdığı makalelerle Devlet Büyükleri’ne duyurmuştu.

   

            Fakat, uyarılarına bir yaklaşım olmayınca da görevinden istifa etmişti. Ama, gel gör ki 1964 yılında Lise’miz resmîleşmiş, ÖMER ÇAM da kurucu Müdürü olduğu bu Lise'de öğretmen olarak görevine devanı etmiş ve bu davranışı ile tüm öğrencilerinin ve de velilerin sonsuz sevgisini ve sempatisini kazanmıştı. Şimdi aramızda olmayan ve Hak’kın rahmetine kavuşan bu büyük Eğitimcimize de Tanrı’dan mağfiret diliyorum.

            İLK FAKÜLTE

            Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne bağlı, ÜNYE İKTİSADÎ İDARÎ BİLİMLER FAKÜLTESİ ilk defa 33 öğrenci ile 1994 - 1995 eğitim ve öğretim yılında faaliyete geçmiştir.

            İlk Dekanı, Prof. Dr. Kâmil YAZICI idi. Fakültemiz son yıllarda, 19 MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ'ne bağlanmıştır. Dileğimiz, yakın bir gelecekte ONEY ÜNİVERSİTESİ’nin kurulmasıdır.

   

            İLK BELEDİYE BAŞKANI

            ÜNYE’nin İlk Belediye Başkanı Osmanlı Devri’nde HACI ALİ KADIZÂDE ALİ ENVER KADI, Cumhuriyet Devri’nde ise DELİ AHMETZÂDE EMİN EFENDİ’dir.

            KAYMAKAMLARIMIZ

            Osmanlı Dönemi’nde, KIRKAĞAÇLI ŞÂİR EŞREF, Cumhuriyet’in ilk yıllarında ise Recai GÜRELİ görev yapmışlardır.


Şâir Eşref

            PARLAMENTO DIŞI İLK DIŞİŞLERİ BAKANIMIZ FERİDUN CEMAL ERKİN

            ÜNYE'de PAMUKOĞULLARI ailesinden olup, İstanbul’da Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra, Paris Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Diploma alan Feridun Cemal ERKİN, Türkiye'nin en eski hariciyecilerindendir. 1936 - 1937 yıllarında BEYRUT Başkonsolosu iken HATAY'ın Anavatan’a iltihakı davasında önemli bir rol oynamıştır.

            1947’de ROMA Büyük Elçiliği’ne tayin edilen Feridun Cemal ERKİN’i gösterdiği başarıdan ötürü, zamanın Cumhurbaşkanı, rahmetli İSMET İNÖNÜ özel bir tebrik ve takdirname ile taltif etmiştir. 1948’de Amerika Büyükelçiliği’ne, 1955’de İspanya Büyükelçiliğine, 1960’da da (İngiltere) LONDRA Büyükelçiliği’ne tayin edilen Sayın ERKİN :


Dışişleri Bakanı Sayın Feridun Cemal ERKİN (Besteci Ulvi Cemal Erkin'in Kardeşi)
Gölevi Şantiyesi'ni Ziyaretleri - 1965 Temmuz / Ayakta Soldan Dördüncü Mustafa
Kemal Pasha, Feridun Cemal Erkin, Raci, Erdoğan Erel, Modammad Mahmood,
Cahit Duru, Bay, Özer Örüklü, Oturanlar : Gürkan Ertaş, Aliye Pekin -
Çelik, Filiz Aydın, Suha Özkan, Fevzi Yalım, İbrahim Hasan Erkan, Servet Mutlu.

            1962 Mart’ında BAŞBAKAN İSMET İNÖNÜ tarafından ilk defa Parlamento dışından DIŞİŞLERİ BAKANI olarak görevlendirilmiştir. 2’nci ve 3’üncü İNÖNÜ KOALİSYONLARI’nda, aynı mevkii muhafaza etmiştir. Şubat/1965’de Kabine’nin istifası üzerine makamından ayrılmıştır. Sayın ERKİN bütün DÜNYA'da hürmet ve takdir gören, sözü dinlenen bir DİPLOMAT ve DEVLET ADAMI şöhreti kazanmıştır.

            TÜRKİYE'NİN ATLANTİK PAKTI İttifakı’na kabulü, ORTAK PAZAR'a ortak olarak girişimizde Sayın Feridun Cemal ERKİNin büyük gayretleri olmuştur. 1959 yılı sonunda PARİS'te FRANSA ENSTİTÜSÜ üyeliğine intisap eden Feridun Cemal ERKİN, Tüzüğü gereği Dünya’da 12 ecnebinin katılabileceği bu Enstitü’ye seçilen İlk Türk olmak şerefini de kazanmıştır.

            ÇÖRÇİL (Churchill) - EİSENHOWER gibi mümtaz Devlet Adamları Enstitü’nün üyeleri arasında bulunmuştur. (28.08.1965 tarih ve 303 sayılı ŞİRİN ÜNYE-AKKUŞ SESİ Gazetesi’nden.) 10 EKİM 1965 Genel Seçimleri’nde de ÜNYE'yi temsilen ORDU Milletvekili olmuş ve Parlamento’ya tekrar katılmıştır. Şimdi aramızda olmayan, ÜNYE'nin yetiştirdiği bu büyük Devlet Adamı’mıza,Tanrı’dan rahmet diliyorum.

            MÜHENDİS HACI EMİN EFENDİ

            Koskoca Osmanlı İmparatorluğu'nun İlk Deniz İnşaiye Mühendisi olarak kabul edilen HACI EMİN EFENDİ ÜNYELİ’dir.

            Bundan 140 sene evvel, Amerika’ya ziyarete gitmiş, Emin Efendi’yi istikbale çıkan Amerikalılar karşılarında yatağanlı şalvarlı birini bulacaklarını sanmışlar. Fakat fes hariç, kendileri gibi giyinen, lisanlarını mükemmel konuşan bir Fen Adamı ile karşılaşınca, hayretlerini saklayamamışlar.

Hükûmet Konağı - Saray Câmîi - Otel Kılıç arasında Hacı Emin Cad.

Fotoğraf : M. Ufuk MİSTEPE - 11.05.2005 Çrş. 12:17

            Zamanın Belediye Yöneticileri, bu değerli hemşehrimizin ismini ÜNYE'de sonsuza dek yaşatmak üzere Cumhuriyet Meydanı'nda Saray Câmisi ile Hükûmet Binası arasında kalan ve Hamidiye Mahallesi'ne doğru uzanan o tatlı yokuşa HACI EMİN CADDESİ ismini vermekle büyük bir kadirşinaslık örneği göstermişlerdir. (Vatan Gazetesi, Memleket İlâveleri, ORDU sayısından – 1952)

            DİPLOMALI İLK KAPTAN

            Eski yıllarda, ÜNYE'de Gemicilik San’atı'nın çok ileri düzeyde olması kentte çok sayıda Kaptan’ın yetişmesine neden olmuştur. Ancak; Denizcilik Okulu Mezunu Diplomalı ilk Kaptanımız, Hacı Karamehmetoğlu HAYDAR KAPTAN'dır.

            Denizcilik Bankası’nın bu değerli Açık Deniz Kaptanı, uzun süre Karadeniz ve Akdeniz yolcu gemilerinde Süvari olarak görev yapmış, kara sularımızda demir atmadığı liman kalmamıştır. Halen İstanbul’da yaşamını sürdürmektedir.

            AVUKAT OLGUN UYUN

            Gözleri âma olmasına karşın, İstanbul Hukuk Fakültesi’ni tarihinde ilk defa Birincilikle bitiren ve halen İstanbul'da Avukatlık yapan OLGUN UYUN, Türkiye’nin onuru ve ÜNYE'nin medarı iftiharı bir evlâdıdır. (NOT : OLGUN UYUN hakkında ileride, okuyucularımıza Türk Basını’nda çıkan yazılardan esinlenerek geniş bilgi verilecektir.)

            DÜNYA ÇAPINDAKİ İLK İŞ ADAMIMIZ

            Merkezi Almanya’da olan YEĞİN ŞİRKETLER GRUBU Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Şenol YEĞİN, ÜNYE’nin yetiştirdiği Dünya çapında şöhrete sahip İlk İş Adamı’mızdır. Gerek ülkemizde ve gerekse yurt dışındaki yazılı, sözlü ve görsel basın bu değerli hemşehrimizden “DÜNYA ORDULARINI GİYİNDİREN ADAM” diye söz etmektedir.

            Çeşitli ülkelerde kurduğu fabrikalarında imal ettiği askerî teçhizatları hemen hemen tüm Dünya’ya ihraç eden, kentimizin onuru bu İlk ve Tek İş Adamımıza çalışmalarında başarılar diliyoruz.


İşadamı Şenol YEĞİN, Kardeş Şehir Seifbennersdon'un
Belediye Bşk. Vekili Christoph Lommatch ve Belediye Bşk. Necip AVCI

            İLK TURİZMCİ

            Abdurrahman USTAOĞLU, ÜNYE'nin yetiştirdiği İlk Turizmci’dir. ANKARA'da Bakanlıklar semtinde bulunan ELİT 1, ELİT 2 ve ERTAN OT'ELLER zinciri ve KENEDİ Caddesi’ndeki Turizm Bürosu ile sektörün önde gelen kuruluşlarından olan USTAOGLU VE EVLÂTLARI, müesseselerinde yerli ve yabancı konuklarına kaliteli hizmet vermekte, temin ettikleri dövizlerle de ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadırlar.

            TARIMDA BİR UÇ BEYİ : ORHUN GÜVEN

            ÜNYELİ olup da ORHUN GÜVENi tanımayan yoktur herhalde. Kentimizin tanınmış ve köklü ailelerinden YAĞCILAR diye ün yapmış rahmetli MUSA GÜVEN Bey’in oğlu olan ORHUN GÜVEN, ANKARA TED Koleji mezunudur.


Orhun GÜVEN

            Kendisini tamamen tarıma vermiş olan Sayın GÜVEN, konusunda doktora yapmış bir Ziraat Fakültesi Profesörü kadar teknik bilgilere sahiptir. Zaman zaman TRT TELEVİZYONU'nda "BU TOPRAĞIN SESİ" Programı’ndaki konuşmalarıyla dinleyenlerin büyük beğenisini kazanmıştır.

            İlhamını, rahmetli babası MUSA GÜVEN amcadan alan ORHUN Bey tarım konusunda ÜNYE'de ilk ve tek adam, BİR UÇ BEYİ’dir. Şöyle bir maziye bakıyorum da, ÜNYE ÇAMLIĞI’NIN çıplak arazi olduğu günleri anımsıyorum. Elimizde gedal, çevrede Bıldırcın avlardık. Şimdilerde kentin yüz akı, onurumuz. Şimdilerde kentin yüz akı, onurumuz. Yerli ve yabancı konukların tek istirahat mahalli.

Çamlık Koyu - Sedat Türk Fotoğraf Arşivi

Rahmetli Musa Sami Güven Diktiği Fıstık Çamlarıyla Ünye Çamlığının Mimarı Olmuştur.

            Başkalarını bilmem ama, ben bu bahçeyi her ziyaret edişimde, banisi MUSA BEY’i rahmetle anıyorum. Bu ağaçları dikmekle, şehrimize büyük bir hizmette bulunmuş. ÜNYE Belediyesi en az babası kadar ve hatta ondan bir gömlek ileri düzeyde TARIM’a âşina olan Sayın ORHUN GÜVEN Bey'den istifade etmeli, kentin daha çok yeşillendirilmesinde, park ve bahçelerin tanziminde bu hemşehrimizin bilgi birikiminden yararlanmalıdır.

            İLK LÂSTİK AYAKKABI FABRİKASI

            ÜNYE’de ilk Lâstik Ayakkabı Fabrikası, kentimizin tanınmış simalarından rahmetli HASAN ÜRER ve İSMAİL SOYSAL ortaklığında, Orta Çarşı Caddesi’nde, Suluhan'ın hemen bitişiğinde Çapulacılar Arastası’nda, HASAN ÜRERe ait binanın üst katında faaliyete geçmişti.

            Sonradan bu ortaklar ayrılmışlar ve müstakil fabrikalar kurarak üretimlerine ÜRER ve SOYSAL markaları ile Köprübaşı Mevkii’nde devam etmişlerdi. Bir zamanlar ÜNYE'de kauçuk ve plâstikten ayakkabı yapan fabrikaların sayısı 5’e kadar yükselmişti.

            Ürettikleri ayakkabılara koydukları markalar, ÜRER – SOYSAL – KILIÇ – KÖYLÜ - KALEYAZ isimlerini taşıyordu.

            DELTA İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A. Ş. - CEVAT GÜVEN :

            Yurt genelinde faaliyet gösteren DELTA İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A. Ş. sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Cevat GÜVEN : Orta Mahalle sakinlerinden, rahmetli BECOĞLU Mahmut GÜVEN’in oğludur.

     
Cevat, Nevin ve İsmail GÜVEN

            İnşaat Mühendisi olan Cevat GÜVEN, bir ara ANKARA’da İller Bankası Genel Müdürlüğü’nde çalışmış, bir müddet sonra buradaki işinden ayrılarak, DELTA İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ismiyle kendi inşaat firmasını kurmuştur. DELTA İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. halen RAFET CANITEZ Caddesi No. 49 ORAN/ANKARA’da tamamı kendisine ait görkemli hizmet binasında işlerine devam etmektedir.

            Firma, yurt genelinde ve zaman zaman yurt dışında Müteahhitlik hizmeti veren, ÜNYE'mizin İLK, ülkemizin sayılı kuruluşlarındandır. Bugüne kadar, uhdesinde bulunan Altyapı, Üstyapı, Toplu Konut İhaleleri’ni başarı ile yapmış ve ilgililerine teslim etmiştir. Birçoklarının da yapımı sürmektedir. DELTA İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. şimdilerde İSO TOPLAM KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ, bir başka tanımla, "ULUSLARARASI KALİTE BELGESİ”ne sahiptir.

            Sayın Cevat GÜVEN Bey’in sosyal yönü de çok gelişmiştir. Amacı, ÜNYE ve çevresinin kültürüne hizmet etmek ve fakir, muhtaç, başarılı öğrencilere karşılıksız yardımda bulunmaktır. Bu düşüncelerin ışığı altında 9O3 Sayılı Yasa Hükümleri’ne göre Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 19.07.1995 tarih ve 110787 sayı ile tescil ettiği l3.08.1995 günlü 22373 numaralı RESMÎ GAZETE’de yayımlanan Karar gereği, Vakfımız faaliyete geçmiştir.

            Sayın GÜVEN’in tek düşüncesi, yukarıdaki resmî belgelerle kurulan ÜNYE CAĞDAŞ EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI'nı ÜNYE halkı ve çevresine armağan etmektir. Bugüne kadar yaptığımız hizmetler ve halkımızın Vakıf Genel Merkezi'ne ulaşan müsbet duyguları da Sayın GÜVEN'in düşüncelerini onaylar  mahiyettedir.  Vakfımızın kuruluş işlemlerini, ÜNYE üzerine pek çok araştırma.yapan ve halen ANKARA'da ikamet eden hemşehriniz Emekli Bankacı Yüksel ŞEN yapmıştır.

            Sayın ŞEN, Vakıftaki görevini Genel Müdür  titriyle emekli olarak neticelendirmiştir. Şimdilerde, 10'uncu Hizmet Yılını doldurmak üzere olan ÜNYE ÇAĞDAŞ EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI, önümüzdeki 20 Nisan 2005 tarihinde 11’inci hizmet yılına girecektir. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Heyeti Müfettişleri'nin denetiminde olan Vakfımız bir Devlet Kuruluşu hüviyetindedir. Bugüne kadar 314 öğrenciye yaklaşık 62.550 Dolar, yani 103.300.000.000 TL nakit yardımında bulunduk. Bu yardımlarımız, gelecek yıllarda da artarak devam edecektir.

            Ayrıca Sayın GÜVEN, ÜNYE’ye verdiği sosyal hizmetlerinin yanı sıra halk arasında 5’inci kuvvet olarak tanımlanan Basın Yoluyla, kentin Kültürel faaliyetlerine, hiçbir karşılık gözetmeden eğilmeyi kendisine ilke edinmiştir. ÜNYE'de, Radyo, Televizyon ve Gazete yayınında bulunan HİZMET YAYINCILIK A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı da olan Sayın GÜVEN, çalışanlarına sonsuz güç ve moral vermektedir.

            Gerek Hizmet Televizyonu, gerek Hizmet Radyosu ve gerekse HİZMET Gazetesi yöremizde çok sevilen ve çok okunan yayın organlarıdır. ÜNYE'nin şöhretini cihanşümul hale getiren bu değerli hemşerilerimizden, halen hayatta olanlara uzun ömürler ve başarılar diliyor; Aramızdan ayrılmış olmalarına rağmen, bıraktıkları eserler ve hatıralarla, kendilerini sonsuza dek, şükranla anımsayacağımız değerlerimizin de manevî huzurlarında saygıyla eğiliyoruz.

                                                                                                              Yüksel ŞEN

            KAYNAKÇA :

            Yüksel ŞEN'in ÜNYE BELGESELLERİ ARŞİVİ.

 

Ünye Makaleleri Sayfasına  

Dönmek İçin TIKLAYINIZ

 

YAZDIR