ANA SAYFA            
(Bu sayfa en son 17 Şubat 2007 tarihinde güncellenmiştir.)

 

 

HULÛSİ SEREZLİ
ZİLE'NİN BAĞRINDA
BASIN VE KÜLTÜR ELÇİSİ

Röportaj : M. Ufuk MİSTEPE
Araştırmacı - Orman Endüstri Yüksek Mühendisi

HULÛSİ SEREZLİ
ZİLE'NİN BAĞRINDA
BİR BASIN VE KÜLTÜR ELÇİSİ

            Mistepe - Zile erkânı, genç nesil ve kültür dostları Hulûsi Bey'i hizmetleri ve yaşantısı açısından tanımak isterler. Kendinizi özgeçmiş formatında bizlere tanıtır mısınız?

            Serezli - Emine ve Şükrü SEREZLİ’nin oğulları Hulûsi SEREZLİ 1942 yılında doğdu. İlköğrenimini Zile’de yaptı. Sivas Lisesi'nde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne devam etti.

Hulusi SEREZLİ 20 Ekim 2006 Saat 12:25  TMO Ankara

Foto : Mehmet Özgöçmen - M. Ufuk MİSTEPE Fot. Arşivi

            1965 yılında, tüccar olan babası ve ağabeyi Tekin SEREZLİ ile birlikte ticarete başladı. Arçelik, Tofaş, Ford, Fiat Bayilikleri'ni yaptı. İlk otomobil, TV, buzdolabı ve benzeri gibi hep ilkleri  Zile’ye getirdi.

Serezliler Firması Reklâmı

Mayıs 1965 - Çağıltı Dergisi, Cilt 2, Sayı 1

            Zile Belediyesi Meclis Üyeliği ve Meclis Başkanlığı görevlerini yaptı. Zile Şehir Kulübü, Kültür Derneği ile Turizm ve Tanıtma Dernekleri'nin uzun süre başkan ve yöneticiliklerini üstlendi. Arkadaşları ile Kiraz Festivalleri'ni başlattı.

09.06.1981 / Tertip Komitesi Adına : Nurettin KOCAMAN (Belediye Bşk.) - Selahattin ALANYA (Kaymakam)

Hulûsi SEREZLİ Fotoğraf, Kartpostal ve Davetiye Arşivi

1982 Kiraz Festivali Etkinlikleri (Sağda) ve Zile Kiraz Bayramı - 1968 (Solda)
Kemal - Mustafa KÖKNEL, Hâkim Osman Bey, Tekin - Hulûsi SEREZLİ ve Zileliler.
 
Kameraman : Mehmet SEZEN - Zile Turizm ve Tanıtma Derneği - Fot. : Hulûsi SEREZLİ

            Çağıltı Dergisi'nin ikinci defa yayıma başlamasına öncülük edip Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlendi, şiir ve yazılar yazdı. Çağıltı'nın "kapak deseni" ile şu anda  resmî ve özel kurumlarca kullanılan Kale sembollü  "Zile Amblemi"ni çizdi. Öğrenciliği sırasında İstanbul’da Zile’yi Tanıtma ve Kalkındırma Derneği'nin kurulmasında görev alıp, yönetici oldu. Zileliler bu sayede bir araya gelmeye başladı.

Çağıltı Aylık Kültür ve Sanat Dergisi
         
(Cilt 1, Sayı 3 - 4, Haziran - Temmuz 1961, 125 Krş) ve (Dönem : 2, Sayı : 1, 250 Krş, Mayıs 1973)
(Soldaki Kapak Kompozisyonu : Ressam Fikret TARHAN, Sağdaki Kapak Kompozisyonu : Hulûsi SEREZLİ)

            Zile’de ilk televizyon yayınlarını başlattı. Kurduğu SRT FM isimli radyo istasyonu ile kaliteli, seviyeli yayıncılık örneği verdi.

            25 yıldan fazla Hürriyet ve Tercüman Gazeteleri'nin, TRT’nin Muhabirliğini yürüttü. TRT'nin Kameralı ilk Anadolu Muhabiri olarak Tokat ve Zile ile ilgili sayısız haber ve belgesele imza attı.

            Başlangıçta  Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'ne bağlı olarak açılan, Gazi Osman Paşa Üniversitesi'nin kurulması ile de Tokat’a bağlanan Zile Meslek Yüksek Okulları'nın açılışına öncülük etti.

            Bugüne kadar Zile ve Zile’nin tanıtımı ile ilgili her türlü faaliyete katılan, halâ da  çalışmalarına devam eden Hulûsi SEREZLİ halen Zile’de Arçelik ve Newholland Traktörleri Bölge Bayii'dir.

                          
SEROTO A.Ş. NEWHOLLAND Traktörleri Bölge Bayii - Zahire Pazarı Karşısı Hızarcılar Cad. No : 32
ZİLE - Tel : 0 356 317 13 00    www.seroto@seroto.com.tr   hs@isbank.net.tr

            Merhum Belediye Başkâtibi Fevzi Ermiş’in kızı Kâmuran SEREZLİ ile evlidir. Kâmuran ve Hulûsi SEREZLİ çiftinin ikisi de evli olan Feza ve Aslı isimli iki kızları ve 5 torunları vardır.

Serezli Ailesi Evlilik Yıllarında

Hulûsi SEREZLİ Fotoğraf Arşivi

            Mistepe - TRT, Hürriyet ve Tercüman Gazeteleri muhabirliğini yaparken yöresel olarak verdiğiniz ve yayın(m)lanan haberlerinizden hatırlayabildiğiniz birkaç ana haber başlığı ile anılarınızı özetleyebilir misiniz?

            Serezli - 12 Eylül ihtilâli öncesinde 05 Mart 1980 günü Zile'de meydana gelen olaylarla ilgili yaptığım haberleri unutamam. Olaylar sırasında 3 kişi ölmüş, 12 kişi yaralanmış, sokağa çıkma yasağı ilân edilmişti. Bu haberleri duyurmak beni etkilemiş ve çok üzmüştü.

            Bunun dışında Tokat Vâlisi olan Merhum Recep Yazıcıoğlu ile olanlar var. Sürekli beraber gezer, çalışmalarını haber yapardım. O kadar hızlı ve çalışkandı ki ona yetişmekte güçlük çekerdim. Kendi işlerimi takip edemez olmuştum. Vâliliğe bir kamera ve kameraman aldırıp, eğittikten sonra biraz olsun rahatlayabilmiştim. Recep Bey'le ilgili haberlerim her zaman ilgi ile izlenmişti.

Basın Muhabiri Hulûsi SEREZLİ'nin Gazetelerde Yayımlanan İki Haberi
    
Solda (Foto : hha - Zile - TOKAT) / Sağda (15.04.1983 - Tercüman Gazetesi)

            Bundan başka Afgan göçmenlerinin gelişi ile ilgili haberleri, Zile'nin il olması ile ilgili haberleri, Zile'ye gelen Semra ÖZAL'ın gelişi sırasında kesilen, her birine ayrı numara verilmiş, kesilen 76 adet kurbanla ilgili olanları sayabilirim.

            Mistepe - Zile için yapmak isteyip de gerçekleştiremedikleriniz var mı?

            Serezli - Çok şey var! Zile'nin İL OLMASI için çok çaba sarf ettim. Semra ÖZAL'ı Zile'ye getirdik, İl olma sözü aldık. İl olmayı garantilemiştik ama Anavatan Partisi'nde o sırada yaşanan Genel Başkanlık yarışı ve kabine değişikliği yüzünden olmadı.

            Gücüm yettiğince Zile'nin Bir Kültür Şehri olması için çalıştım. 1980'li yıllarda YÖK Başkan Vekili olan A. Ü. Profesörlerinden Sayın Tahsin ÖZGÜÇ'ün Maşat Höyük kazı çalışmalarını hep izler, TRT'ye haberler yapardım. Oturur, uzun sohbetler yapardık. Birinde, Zile'ye Yüksek Okul kurulup kurulamayacağını sordum. Bunun mümkün olduğunu, buna destek olabileceğini söyledi. Hükûmet de destek verdi. Zile'deki Yüksek Okullar böylece Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'ne bağlı olarak açıldı.

            O zaman Tokat G.O.P. Üniversitesi kurulmamıştı. Kurulunca sevindik. Tokat'a bağlandık.. beklediğimiz olmadı. Biz görevimizi yapmıştık ama ne yazık ki gelen Rektör Zileli olmasına rağmen okullarımızı geliştiremedi. Tokat'ın bütün ilçelerine Yüksek Okullar kurdu, görkemli binalar, kampüsler yaptı. Zile olduğu gibi kaldı. Onlar Zile'de olabilirdi. Büyük bir fırsatı kaçırdık. O günlerde tek bir Yüksek Okulu bile bulunmayan Amasya'da bugün üniversite kuruldu. 15 - 20.000 civarında öğrencisi var.

            Kiraz Festivalleri yerine Panayır'ı geliştirip, Anadolu'nun en büyük fuarı yapmak isterdim. Arkadaşlarımı ikna edemedim. Olmayan kirazın festivalini yaptık. Şu günlerde Panayır başladı ve bitmek üzere. Maalesef ASIRLIK ZİLE PANAYIRI bugün küçük bir kasabanın haftalık pazarından bile küçük bir hale gelmiş durumda. Yıllarca ihmal edilmesi, önem verilmemesi onu bu hale getirdi. Bunun için şu andaki Belediye yönetimini suçlamak haksızlık olur. Gelen hiçbir Belediye Başkanı bu konuya gereği kadar önem vermedi sanıyorum.

            Trakya'da dokuz yüz küsürüncüsü yapılan Kırkpınar'a özenilrek bulunan bir rakamla ANAİTİS'ten beri devam eden 5.000 yıllık Asırlık Zile Panayırı'nın bu yıl 937'ncisi yapıldı. Her nasıl bir mantıksa, aradaki 4.000 yıl bir çırpıda kaldırılıp atıldı. Kırkpınar yok iken Zile Güreşleri vardı, Veli Efendi yok iken Zile At Yarışları vardı.

Zile Panayırı Güreş ve At Yarışı Etkinlikleri Çekimnlerinden / 1968
 
Kameraman : Mehmet SEZEN - Zile Turizm ve Tanıtma Derneği

            Kurulmasına çok uğraştığım, binası Kültür Bakanlığı tarafından büyük ölçüde yapılan MÜZE'nin bir an önce açılmasını görmek isterdim. Ankara'da Eski Eserler Müzesi'nde bulunan Sevgili Peygamberimiz'in Hırka-i Şerîf'lerini Zile'ye getirerek İnanç Turizmi'ne açmak, Tokat Müzesi'nde bulunan her biri birer hazine olan Zile eserlerini buraya getirip sergilemek isterdim.

            KOÇ Grubu ile yapılması için çok çaba sarf ettiğim fabrikanın kurulmasını çok isterdim.

            Mistepe - Zile'nin geleceği ve kalkınması açısından bizlere aktaracağınız önerileriniz nelerdir?

            Serezli - Aslında yukarıda anlattıklarım içerisinde önerilerimi de söyledim. Zile Bir Kültür Şehri olabilir.. buna da çok uygundur.

Solda : Çerkez Derbenti - Merdivenli Kaya
Sağda : Çeltek Baba - Çeltek Köyü / Çilehane Girişi 1963
    
Fotoğraflar : Hulûsi SEREZLİ

            Eğitim kurumlarını çoğaltmak lâzım. Zile'yi İnanç Turizmi'ne açmak lâzım. Bugünlerde yürütülen Zile'nin Turizm Destinasyonuna Dönüştürülme Projesi çok olumlu bir adım. 4 yıllık Turizm ve Otelcilik Okulu'nun Zile'de bulunması büyük bir şans.. onları teşvik edip yönlendirmeli ve çalışmalarından yararlanmalıyız. Okulun halkla bütünleşmesini sağlamalıyız.

100. Yıl Zile Altın Kiraz Festivali
09/14.06.1981 Davetiyesi Ön Yüzü

Hulûsi SEREZLİ Kartpostal Arşivi
Zile Mehteranı / Ankara - Omuz Halayı / 2006

Zile'nin Turizm Destinasyonuna
Dönüştürülme Projesi Davetiye Kartı Arka Yüzü

            Zile Safranbolu'dan da Beypazarı'ndan da zengin bir kültüre ve 5.000 yıllık mâziye sahip bir hazine. Bu hazinenin kapağını açan kahraman olacak. Panayırı eski günlerine kavuşturup, geliştirip Bölge Fuarı yapmalıyız. Ülke çapında tanıtmalıyız. Orta Anadolu'da bu konuda büyük boşluk var.. bu fırsatı değerlendirmeliyiz. En az 100 - 200 hattâ 500 dönüm bir alanı bu işe ayırıp, orayı sosyal, kültürel etkinliklere açmalıyız.

            65 yaşındayım. Bugüne kadar gördüğüm ve şahit olduğum hadiselere baktığımda Tokat, Zile'yi hep engelledi.. kıskandı. Her şeyine engel oldu. Zile ile uğraşırken kendini de ihmal etti, geri kaldı. Âdil bir İL olamadı. Biz de maalesef İL OLMAYI beceremedik. Fırsatları kaçırdık. Ancak bundan böyle kaçan fırsatlarla üzülmek yerine yeni fırsatlar yakalamak için çaba sarf etmeliyiz.

            Rahmetli Vehbi KOÇ beni yanındakilere tanıtırken Amasya'nın ZİLE Kazası'ndan diye tanıtırdı. Osmanlı Dönemi'nde Zile Amasya'ya bağlıydı. Ne kadar da güzelmiş. Bugün Amasya'ya bağlı olsa idik, bütün altyapı problemleri bitmiş en büyük ilçesi olurduk. Batı'ya da Karadeniz'e de yakın olurduk.

            Amasya turizm alanında atak içinde, sanayileşiyor, Zile Mermeri bile orada işleniyor. Gelişen büyük bir üniversitesi var. Bizim gibi büyük Kültür Hazinesi olan bir ilçe Amasya'ya çok değerler katar. Biz de bundan istifade ederiz. Yaptığım ön görüşmelerde politikacıların dışında bütün hemşehrilerimin bunu canı gönülden istediğini gördüm. Referandum yaparak, en kısa sürede Amasya'ya bağlanmanın yollarını aramalıyız. Hattâ bunun için bir kampanya başlatmalıyız.

            Biz Osmanlı'dan daha mı iyi bileceğiz? Bunu sağduyu sahibi Zileliler'e duyuruyorum. Zile bundan 40 - 50 yıl öncesine kadar çok önemli bir yerleşim merkezi idi.. her geçen gün küçülüyor. Yaşadığım son 60 yıl içinde Zile'nin gelişmesi için en çok duyduğum iki cümleyi  yüz yıllarca daha duyarsınız :

            1. Alaca yolu yapılıyor !
            2. Süreyya Bey Barajı yapılacak !

SEROTO A.Ş. NEWHOLLAND Traktörleri Bölge Bayii - Turhal Şubesi

Hulûsi SEREZLİ Fotoğraf Arşivi

            Mistepe - Zile anılarından unutamadıklarınızı bizlerle paylaşmak ister misiniz?

            Serezli - Alfabeyi ilk öğreten öğretmenlerden olan rahmetli Amcam Yakup L. SEREZLİ "Atatürk'ün Zile'ye geleceğini öğrendik. Öğrencilerimi toplayıp, yürüyerek İstasyon'a gittik. Bütün Zile oradaydı, büyük hazırlıklar yapıldı. Gece geç saatlere kadar bekledik. Beyaz Tren geldi.

            Atatürk dışarı çıkmadığı gibi pencereyi bile açmadı. Paşa istirahat ediyor dediler. Çok üzülmüştük. Gece yarısı yürüyerek Zile'ye dönmek zorunda kaldık" dedikten sonra "Atatürk'ün İSYAN'dan dolayı Zileliler'e kırgınlığı halâ geçmemişti" derdi.

            Binlerce yıllık İpek Yolu güzergâhlarının değişimini, Şeker Fabrikası'nın Turhal'a yapılışını buna bağlardı. "Oysaki Zileliler Çanakkale'de ve İstiklâl Savaşı'nda vatan uğruna nice Kınalı Ali'ler nice canlar verdiler. İki eşkıya yüzünden her şey yok oldu" derdi.

M. Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün Seyahatlerinde Kullandığı Beyaz Tren ve Vagonu
 
Gönderen : T.C.D.D.Y. Genel Müdürlüğü/Buharlı Lokomotif Müzesi - Ankara
http://www.ataturk.net/album/?sayfa=foto&page=3&t=81&yil=1937

            Babam rahmetli Şükrü SEREZLİ 1905 doğumlu idi; "9 yaşında idim, çok kuraklık vardı. Yağmur yağmıyor, halk çaresiz, umutsuz durumda idi. Son çare olarak Beyazıd-ı Bestami Câmii'nde bulunan Peygamberimiz'in Hırka-i Şerîf'inin çıkarılmasına karar verildi. Törende ben de ön sıralarda idim. Hırka-i Şerîf dua ve salâvatlarla çıkarıldı. Kol ucunun tas içindeki suya batırılmasıyla birlikte sağanak halinde yağmurun başladı"ğını anlatırdı.

            Rahmetli sevgili aile dostumuz Vehbi KOÇ misafirimiz olarak Zile'ye geldiğinde Sanayi Çarşısı'nı gezdirmiştim. Atölyelerdeki tezgâhları görünce "Bu tezgâhlar benim fabrikalarımda bile yok" demişti. Oğlu Rahmi KOÇ bayram tatilini geçirmek için 3günlüğüne Zile'ye geldiğinde Bayram Namazı için Ulu Câmi'ye gittik. Kendisini tanıyan Zileliler hayretle bakıyor, burada olmasına bir anlam veremiyorlardı.

Rahmi KOÇ ve Hulûsi SEREZLİ Güvenevler'de

Hulûsi SEREZLİ Fotoğraf Arşivi / Zile

            Evimiz müsait olmadığı için şoförünü İleri Oteli'ne yerleştirdik. Şoförünün odasını görünce "Burası TURBAN mı?" demişti. Bugün Zile'de kalacak doğru dürüst bir otelimiz, yemek yiyecek lokantamız bile yok!

Lokman Hekim Sitesi ve Serezli Ailesi / 2003

Fotoğraf : Hulûsi SEREZLİ

            Mistepe - Sizinle söyleşi yapmanın güzelliğini doyasıya duyumsadım. Bir Zile sevdalısıyla sohbet gerçekten çok hoş...

            Serezli - Beni mâzinin Zile kokan anılarıyla kucaklaştırdığınız için asıl ben size teşekkür borçluyum. Zile için yapabileceklerim benim için daimî güzelliklerde yaşar ve yaşatanlar için de Allah razı olsun diyorum. Selâm hemşehrilerime.. ne mutlu dağarcığımdakileri sizlere aktarabildimse...

SEROTO A.Ş. NEWHOLLAND Traktörleri Bölge Bayii - Zile Merkez Şubesi

Hulûsi SEREZLİ Fotoğraf Arşivi
 

Zile Makaleleri Sayfasına  

Dönmek İçin TIKLAYINIZ

YAZDIR