ANA SAYFA            
(Bu sayfa en son 07 Ağustos 2008 tarihinde güncellenmiştir.)

 

 

YOUTH HOSTEL
ZİLE EVLERİ
RESTORASYON PROJESİ

Proje : Nuray ŞİMŞEK
(Zile Dinçerler Turizm Meslek Yüksekokulu İngilizce Okutmanı)
Derleyen : M. Ufuk MİSTEPE


Proje Çerçevesinde Restoresi Beklenilen Gaydaroğlu Konağı

ZİLE EVLERİ
RESTORASYON PROJESİ
YOUTH HOSTEL = GENÇLİK PANSİYONU

Nuray ŞİMŞEK, Ödül Kazanan Arkadaşlarıyla Taksim'de.

Nuray ŞİMŞEK Fotoğraf Arşivi - Temmuz 2008 İst.

TOBB ve ARİEL
90 bin YTL ayırdı;
4 kadın girişimcinin önü açıldı.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/9264666.asp?gid=196&sz=15936

 
Fotoğraflar : Mustafa BELDEK (Sağda : Gaydaroğlu Konağı İç Mimarîsi)

            Kadın girişimcilere maddî/manevî destek vermek amacıyla düzenlenen ’Ariel ile Bir Adım Öne’ yarışmasında kazanan 4 proje sahibi kadının ’Örnek Kadın Girişimci’ modeli oluşturması hedefleniyor.

            Türkiye’de bir milyon erkek, 70 bin kadın girişimci olduğuna işaret eden TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, seçilen proje sahibi kadınların, tüm kadınlara örnek bir model oluşturmasını hedeflediklerini söyledi.

Gaydaroğlu Konağı İç Mimarîsi

Zile Belediyesi Fotoğraf Arşivi

            3 bin kişi başvurdu

            Ariel tarafından düzenlenen, TOBB Kadın Girişimci Kurulu’nun da desteklediği ve bir fikri, bir hayali, bir projesi olan kadınların başvurduğu ’Ariel ile Bir Adım Öne’ yarışmasının sonuçları açıklandı. 1 Nisan - 1 Haziran tarihleri arasında yarışmaya, 3 bin kişi posta ve elektronik posta yolu ile başvurdu. Yarışmada İstanbul’dan Tuba Gölcüklü ’Mikro Mandıra’ projesiyle Şanlıurfa’dan Neşe Hayırlı ’Kültür Mantarı’ projesi ile Erzurum’dan Gönül Aktürk ’Karnavas Bezi’ projesiyle ilk üçe girdi. Üç kadın, Ariel’in üst limiti 30 bin YTL olan finansman desteği ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun danışmanlık desteğini almaya hak kazandı.


Zile Belediyesi Fotoğraf Arşivi

            Zile evlerine özel ödül

            TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Procter&Gamble Türkiye Dış İlişkiler Direktörü Hayrünnisa Aligil, Doç. Dr. Haluk Levent ve Lobby PR Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Uzun’dan oluşan jüri, yarışmaya 'Zile Evleri Restorasyon Projesi' ile Zile'den katılan Nuray Şimşek’i de ünlü Mimar Hasan MİNGÜ tarafından desteklenen ’Jüri Özel Ödülü’ne lâyık gördü.

Nuray ŞİMŞEK, Ariel Reklâmlarındaki Mantıköy'de.

Nuray ŞİMŞEK Fotoğraf Arşivi - Temmuz 2008

            Kadınların cesaretini gösterdi

            P&G Dış İlişkiler Direktörü Hayrünnisa Aligil, P&G olarak sürdürülebilir projeler tasarladıklarını, "Ariel ile Bir Adım Öne’ yarışmasını da bu düşünceden hareket ederek geliştirdiklerini söyledi. Aligil, şöyle konuştu : "Bu yarışma bize Türkiye’deki kadınların vizyonlarını, cesaretlerini ve potansiyellerini bir kez daha göstermiş oldu. Biz şirket politikası olarak her zaman toplumla iç içe ve toplumsal duyarlılıkları önemseyen bir marka olmayı hedefliyoruz. İlk üçe giren projelerin her birini 30 bin YTL’lik finansal katkıyla destekleyeceğiz. TOBB Kadın Girişimci Kurulu ise, bu projelerin hayata geçmesinde çok önemli danışmanlık ve uzmanlık desteği sağlayacak."

 
Fotoğraflar : Zile Belediyesi Fotoğraf Arşivi

            Zile Evleri hayat bulacak

            JÜRİ özel ödülünü kazanan Nuray Şimşek, Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi’ne bağlı Zile Turizm Meslek Yüksekokulu’nda İngilizce Okutmanı. Dejenerasyona uğramadan ayakta kalmayı başarmış eski Zile Evleri’ni canlandırmayı hedefliyor. Eski bir evi, öğrencileriyle beraber restore edip, bölgeyi gençler için ’youth hostel’ haline getirmek istiyor.

http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay
&Kategori=ekonomi&ArticleID=974130&Date=03.08.2008&b=Hayaldi,%20girişim%20oldu&ver=87

            Hayaldi, girişim oldu

            Tuğba Tekerek

            Ariel ve TOBB’un “bir hayali olup da hayata geçirmeyi arzulayan” kadınlara yaptığı çağrıya 30 bin cevap geldi. Bazı başvurulara iliştirilmiş, baba - koca baskısı hikâyeleri de vardı. Neşe Hayırlı’nın mantar projesi, 30 bin YTL finansman ve danışmalık desteği alacak üç proje arasına girdi. Nuray Şimşek’in Zile’de Hostel Projesi için ise özel kontenjan açıldı.

Zile Belediyesi'nce Restore Edilen Konaklardan İki Tanesi.

Fotoğraflar : Mustafa BELDEK - Zile Belediyesi Fotoğraf Arşivi

            Sezar yolunu kadınlar tutacak

            Nuray Şimşek, “Bir kadın şehri olarak benim gözümde çok değerli” dediği Zile’de tarihî bir konağı genç gezginlerin kalacağı bir hostele (pansiyon) dönüştürmeye, böylece şehrin kadın tarihine yeni bir halka eklemeye hazırlanıyor.

Bir Belediye Hizmeti - Zile Kalesi'ne Çıkan Sezar Yolu

Zile Belediyesi Fotoğraf Arşivi

            Zile’yi Asur Kraliçesi Semiramis'in kurduğunun altını çizen Şimşek, Alevî Ayşe Bacı’nın da 1860’larda erkek egemen geleneğe karşı bayrak açıp kendini dede ilân ettiğini ve zorlu bir mücadele sonrasında dedeliğini kabul ettirdiğini anlatıyor.

            Şimşek, pansiyonunu, ilçe tarihinde önemli başka bir figür olan Roma Kralı Jül Sezar’ın adıyla anılan yolun başına kurmayı plânlıyor.

            Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Nuray Şimşek, bir süre turist rehberliği yapmış. Şu anda Gaziosmanpaşa Üniversitesi'ne bağlı Zile Dinçerler Turizm Meslek Yüksekokulu’nda okutman olarak çalışıyor. Şimşek, geçen yıl İspanya’da tatil plânı yaparken hosteller hakkında çok şey öğrenmiş. İspanya’ya gidememiş ama hostelin Zile’de konaklama sorununa çözüm olabileceğini düşünüp bu projeyi yazmış.

            'Veni Vidi Vici'

            34 yaşındaki Şimşek, Zile’nin tarihî konaklarından birini restore etmeyi, burayı hem turistlerin konaklayacağı, hem de gençlerin atölye çalışmaları yapacağı bir yer haline getirmeyi plânlıyor. Böylece 3 bin 500 evle Türkiye’de en fazla antik eve sahip bölgelerden Zile’de diğer evlerin restorasyonu için örnek oluşturmayı hedefliyor.

            Kesinleşmemiş olmakla beraber, Şimşek’in pansiyona dönüştürmeyi plânladığı konak, eski Zile diye anılan yerde Sezar Yolu’nun başında. Sezar, bundan yaklaşık 2100 yıl önce Zile’de zorlu bir savaş kazanmış. Sonra da Roma Senatosu’na “Geldim Gördüm Yendim” anlamına gelen ünlü “Veni Vidi Vici” mesajını göndermiş.

            Kültür bir aktarım işi... Aktarılmadıkça büyümüyor, gelişmiyor, kültürün üst üste konarak korunan bir zenginlik olduğunu anlamamız gerekli” diyen Şimşek, projesiyle bu aktarıma katkıda bulunmak için ilk adımlarını Eylül'de atmaya hazırlanıyor.


Zile Belediyesi Fotoğraf Arşivi

Zile TV Haber Bülteni'nde
Nuray Hanım'ın proje ile ilgili bir röportajı yayınlandı.
Nuray Hanımın Ariel'e yaptığı proje başvuru metnini aşağıda yayınlıyoruz.
Dün ve bu gün bir çok TV kanalına çıkan Nuray Hanım Sabah 09:00'da SKYTÜRK
kanalında Zile evlerinden bahsetti. Biraz önce telefonla tüm plâtform üyelerine
selâm gönderen Nuray Hanım bir hafta boyunca süren etkinliklerde
Zile evlerinden ve plâtformdan bahsedeceğini söyledi.
Ariel ve mimarı Hasan Mingü biz büyük bir ev istiyoruz.
Burada hem öğrenci aktiviteleri hem de turist grubu için sadece konaklama
değil, müzik, eğlence gibi sosyal aktivitelere de yönelik olsun diyorlar.
Zilelilerden isteğim iyi bir evi bu işe tahsis etmeleridir" dedi.
Gönderen : Necmettin ERYILMAZ


http://www.thekampanya.com/icerik/ariel_bir_adim_one_yarismasi-830.html

Nuray Şimşek - 1974 Tokat / Zile

            Hacettepe Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum. İzmir Türk Amerikan derneğinde üç yıl ve ardından MEB kadrosunda Tokat, İzmir ve Erzurum'da İngilizce Öğretmenliği yaptım. Şu anda Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi'ne bağlı Zile Turizm Meslek Yüksek Okulunda İngilizce okutmanlık yapmaktayım. Üniversite yıllarında Göreme'de amatör turist rehberliği ile uğraşmıştım.Aynı zamanda çevirmenim. İmge Yayınevi için Unesco'nun bir yayını olan The History of Humanity'nin Türkçeye kazandırılmasına yardımcı oluyorum.

 
Fotoğraflar : Zile Belediyesi Fotoğraf Arşivi

            Bugün Turizm Haftası sebebiyle okulumuzun, Zile Dinçerler Turizm İşletmeciliği Yüksekokulu, düzenlemiş olduğu panele katıldım. Tokat'lı olmama rağmen, uzun yıllar şehir dışında yaşamış olduğum için yadsıdığım, yöre insanlarının nasıl bir gelişim çıkmazında olduklarını fark etmeme yardımcı oldu bu panel. Zile'ye gönül vermiş birçok aydın, yazar ve turizmci, Zile'deki onca doğal, tarihi ve kültürel zenginliğe rağmen, yörenin göç veriyor olmasından şikayetçiydiler. İlçeye katkıda bulunacağı, dışarıdan insan çekeceği ve iş imkanı yaratacağı düşünülerek umut bağlanan Turizm Okulu da ne yazık ki ilçeye bir bütün olarak yatırım kazandırılamamasından ötürü, bu umutları gerçekleştiremiyordu. Zile'nin turizme açılan kapıları tarih ve kültürdür. Ancak bunların akıllı ellerde ve yaratıcı beyinler sayesinde, gerçek anlamda bir gelir alternatifi haline getirilmesi gerekmektedir. Etrafı onlarca höyükle dolu, Anadolu'nun en güzel kalelerinden birine sahip ve Sezar'ın 'Veni Vidi Vici' sözlerinin mektup olarak Sezar'ın Roma'daki yakın arkadaşı Amantius'a gönderildiği mekân olan Zile, üzüm bağları ve yemyeşil doğasıyla da bir bolluk ve güzellik diyarı. Ne var ki yöre insanı henüz turizme inanıyor değil, henüz bu değerlerin başka insanların ilgisini çekebileceğini hayal edemiyorlar. Ben bu konuda öncü olmak istiyorum. İnsanlara bu bölgede, bu ilçede turizm yapılabileceğini ve sahip oldukları değerlerin ve zenginliklerin onların en büyük umudu olabileceğini göstermek istiyorum.

Nuray ŞİMŞEK ve Yarışmacı Arkadaşları Show TV Deryalı Günler Programı'nda.

Nuray ŞİMŞEK Fotoğraf Arşivi - Temmuz 2008 İst.

            Zile muhteşem bir şehir mimarîsine sahip. Tarihî dokusu, sokakları ve eski Zile evleri hiçbir dejenerasyona uğramadan bugüne kadar ayakta kalmışlar. Ancak biraz daha dokunulmazlarsa, gerçek anlamda yok olup gitme tehlikeleri de var. Bu evlerden birini, kendim ve öğrencilerimle birlikte restore etmek istiyorum. Bu hayalim gerçekleşirse, bu ev öğrencilerimiz için bir laboratuar gibi olacak. Yaşlı bir ev, gençlerle ve gençler için güzelleşecek. Gençler için güzelleşecek çünkü burayı bir 'youth hostel = gençlik pansiyonu' haline getirmek istiyorum. Yaşları 18 ve 30 arasında değişen dünya gençleri internette youth hostel adı altında vereceğimiz ilanlarla Türkiye turları içerisine Zile'yi de dahil edecekler ve bu evde şarkılar söyleyip, müzik yapıp, sohbet edecekler. Hostelimize çekebildiğimiz gençlere, öğrencilerimiz Zile'yi gezdirecekler.

            Amacım sadece gençlere rahat bir alt yapı oluşturabilmek. sürekli karşılarına dikilen ekonomik zorluklarla uğraşmak zorunda kalmadan bu kendi evlerinde hem boş vakitlerini geçirsinler hem de burayı aynı zamanda bir gençlik hosteli olarak işletip para kazansınlar. Bu ev bir anlamda, kendilerinden sonra gelecek arkadaşlarına bırakabilecekleri bir okul mirası olacak. Bu ev, mali koşuları el verdiği halde kendi evlerini restore ettirmeyen, bu güzelim sokakları kaderine terk eden yöre halkına da örnek olacak. Restore etmeyi düşündüğüm ev, Zile'nin tam kalbinde, neredeyse tamamı ayakta kalmış kalenin hemen eteğinde ve renkli antik çarşının hemen yakınında yer almaktadır.

'ARİEL İLE BİR ADIM ÖNE'

http://www.arielkadini.com/galeri.htm

            Ariel'den beklentim yapacağı ekonomik yardımla, şimdiden gözümde canlandırabildiğim o muhteşem gençlik evini hayata geçirmeme yardımcı olması ve bu projemizi Türkiye'de ve dünyada olabildiğince duyurması. Yaşlı evler gençleşsin projemize katkınız, Anadolu'nun kaderine terk edilmiş kültürel miraslarına ve yörelerinden umut kesip göçle yüz yüze gelmiş insanlarına umut olacaktır.

            Sevgiler....


Devam Edecek

Zile Makaleleri Sayfasına  

Dönmek İçin TIKLAYINIZ

YAZDIR