|
HOŞSEDA |
|
Makale
:
Bekir AKSOY
(Müzik, Plânör ve
Elektronik Öğretmeni - Udî, Kanunî)
05 Haziran 1991 - Yunus Emre Sevgi Yılı Konseri / Zile
Sunucu Ahmet Divriklioğlu, PTT Müdürü Mehmet Şahin,
Neyzen
İbrahim Erdal, Udî Bekir Aksoy,
Kudüm Ali İhsan Divriklioğlu,
Kanunî Hasan Şendoğdu.
ZİLE MUSIKÎ DERNEĞİ'NİN
(HOŞSEDA)
TARİHÇE ÖZETİ
Zile Musikî Derneği Gecesi 16 Haziran 2001
Solist Bekir Aksoy
Darbuka İsmet Başdemir -
Kanun Hasan Şendoğdu -
Ud Sadık Ülgen
-
Keman
İbrahim Erdal
1981 yılında Zile Hazinedar Sokak’ta Bekir Aksoy’a ait köhne bir dükkânda akşamları toplanılarak TSM icralarıyla temeli atılan Zile Musıkî Derneği’nin adını amatör çalışmalarından dolayı Hoşseda Musıkî Grubu olarak adlandırmıştık. Grubun ilk elemanları şu isimlerden oluşuyordu : Bekir Aksoy, Hasan Şendoğdu, İsmet Başdemir, Fuat Başdoğan, Haluk Başdoğan, Hüseyin Çavdar, İbrahim Erdal, Eşref Teke, Kamil Erdal, Ahmet Uluekmekçi, Uğur Çavdar, Ahmet Boduç.
Kiraz Festivali
- Ud Bekir Aksoy,
Kanun Hasan Şendoğdu,
Keman İbrahim Erdal,
Darbuka Ercüment Alp
Gönderen : Bekir AKSOY - 14 - 16 Haziran 1985
Bir enstrüman çalan onu kullanıyordu, diğerleri de solist ve korist olarak icralarımızı sürdürüyorduk. Daha sonra Belediye İşhanı’nda (PTT’nin karşısı) kiralanan tek bir odada çalışmalarımızı amatörce sürdürdük.
Kanun Bekir Aksoy
Keman Hasan Şendoğdu,
Darbuka Serhan Aksoy.
Zile 27 Mayıs 1985 Halk Eğitim Defilesi Korosu
Halk Eğitim Merkezi’nde rahmetli Suphi Kılıç’ın destekleriyle TSM Korosu kurarak çalışmalar yaptık. Uzun yıllar okul gecelerinde TSM programları hazırladık ve konserler verdik. Halk Eğitim Merkezi ve Kız Meslek Lisesi defilelerinde müzik programları yaptık. Kiraz Festivalleri’nde konserler verdik. Çevre il ve ilçelere birçok defalar TSM konserleri vermeye gittik.
1974 Yılında Tertiplenen
"Altın Kiraz Festivali"nde Derece Alan Kiraz Güzelleri Halk Arasında Görülüyor.
Fotoğraf : Foto GAMZE
İlginç bir olayı yazmadan geçemeyeceğim Kız Meslek Lisesi'nin bir defilesinde elektrikler kesildi. Elektrik idaresine soruldu, çok geç geleceğini söylediler. Müdire Hanım (O zamanlar Müdire Şahika Eken'di. Ondan önce Okul Müdürü Nurten Tarhan idi. Rahmetli Fikret Tarhan'ın eşi. Onunla da çok güzel müzik programları ve defileler yapmıştık). Bize defilenin müziğini yapıp yapamayacağımızı.. sordu, biz de yaparız dedik.
Ben (Bekir Aksoy), Hasan Şendoğdu, İbrahim Erdal.. aklıma gelen arkadaşlar bunlar. Müziği icra etmeye başladık. Söz olmadığı, sadece enstrümantal olduğu için yan taraftan idare ediyorduk.
Zile
Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı Dinî Müzik Kursu'na
katılan
Müezzinler ders anında Öğretmenleri Bekir AKSOY, Hasan
ŞENDOĞDU
ve Zile Müftüsü Osman ÖZER
ile birlikte görülüyor.
Haber ve Foto : Hulûsi
SEREZLİ
ZİLE, (Akajans) 20.05.1983 Bulvar Gazetesi
Marşlara kolay yüründüğü için biz Ankara İzmir Mehter Marşı gibi marşları çalıp işi götürdük; bir ara ben aksak bir müzik çalmaya başladım Hasan telaşla "ağbi ne yapıyosun?.. o müziğe yürünmez" dedi. Ben de "deneriz Hasan" dedim, yürünmeyeceğini biliyorum. Tabi ortalık karıştı, fakat o sırada elektrikler gelmişti. Tahminen bir buçuk saat hiç dinlenmeden çalmıştık. Bir de TSM Programı üzerine tuzu biberi olmuştu.
Yine kız meslekte çalıştığım yıllarda aklıma gelen sevimli, cana yakın çok kabiliyetli bir öğrencimden söz etmeden geçemeyeceğim. İsmi Nihal MENEKŞE idi o zamanlar. Şimdi evli, bir kız annesi. Kızının adı Zeyno.. pek sevimli. 1982 yılında Zile'de yapılan Kiraz Festivali'nde birinci olmuştu. TSM konusunda çok başarılı bir isimdi. Yaşı o yıllarda küçüktü ama performansı ve sahne adâbı çok iyi idi.
Bestekâr Avni ANIL ve Bedri ÖZDEMİR
Gönderen : Bekir AKSOY
Belediye işhanının şimdiki tek binasının en üst katındaki tek göz odada o imkânsızlıklar içerisinde çok güzel çalışmalar yaptığımız inancı içerisindeyim. Birçok başarılı öğrencilerimiz oradaki çalışmalarımızın sonucunda yetişmişlerdir. Okuldan sonra; Yaz ise ikindi zamanı, Kış ise hafta sonları çok güzel çalışmalar yapardık. O yıllarda Bedri Özdemir arkadaşımız da Ankara'dan Zile'ye gelmişti. Çok güzel bağlama çalıyordu. Zile Belediyesi'nde görev aldı ve beraberce bir çok çalışmalar yürüttük. Halk türküleri çalışmalarını yürüttü. Şimdilerde Marmaris'te turizmcilikle uğraşıyor.
Hoşseda Grubu’nun çalışmaları devam ederken 1986 - 1991 yılları arasındaki Gençlik Merkezi’nin açılmasıyla TSM ekibi olarak çalışmalarımıza devam ettik. Yine Zile ve çevreye birçok konserler verdik. Hoşseda olarak kendi bünyemizde amatörce ve Gençlik Merkezi’nde yıllarca musıkînin çeşitli dallarında öğrenciler yetiştirdik. Hoşseda Musıkî Grubu'yla yaptığımız çalışmalar, yetiştirdiğimiz öğrenciler ve anılar bu sayfalara sığmaz; aklıma gelenleri kısaca özetlemeye çalıştım. Bu öğrencilerden Halise Üstünakın 1992 yılında TRT’nin açtığı TSM Yarışması'nda birinci oldu.
28 Kasım 1988 Halise
Üstünakın TRT 1992 TSM Birincisi
Bekir Aksoy - İsmet Başdemir - İbrahim Erdal - Hasan Şendoğdu
Hasan'la aynı zamanda elektronik işleri ile uğraşıyorduk. O yıllarda halk tipi telsizler pek revaçtaydı. Hoşseda'da bir telsizimiz vardı; kod HOŞSEDA idi. Benim evdeki telsiz kodu da ŞERİ idi. Hasan Şendoğdu'nun evinde de ayrıca telsiz vardı. Telefonumuz olmadığı için biz telsizlerle idare ederdik .Bazan kısa mesafeli, sadece çevreye yayın yapabilen FM radyo istasyonu kurar, sadece mahallemize şarkı - türkü yayını yapardık. Hiç konuşma olmazdı. O yıllarda FM yayınları Zile'de yoktu. FM bantlı radyolar çoğalmıştı, ama yayın olmadığı için pek bir anlamı yoktu.
Bizim Gençlik Merkezi'nin müstahdemi Ucuz Mehmet (Lâkabı böyle idi; her eline geçeni ucuz ucuz diye satmaya çalışırdı) eline bir FM bantlı radyo geçirmiş. Bir bakıyor ki radyo bangır bangır FM bandından müzik veriyor. Kahvede birkaç kere eline geçen FM bantlı radyoları satıyor. Radyo işte buna denir diye öğünüyor. Bizim FM yayınını kimseye söylemezdik. Hasan'la ikimiz bilirdik. Tabi eve gidince radyo çalmıyor. Bu sayede bayağı radyo satmış bizim bölgede daha sonra bir gün biz yayınlanan müziği sesli dinlerken işin farkına vardı. Bu olaya uzun süre çok gülmüştük.
Benim Hasan'la Hoşseda'da beraber olduğumuz yıllarda en başarılı öğrencilerimiz Dilek Dilek ve Halise Üstünakın'dı. Bu iki öğrenci müzik konusunda çok değerli bilgiler öğrendiler ve halâ da devam ediyorlar. Biz sadece onlara yön verdik. Onlar yönlerini çok kolay buldular.
Halise Üstünakın - Zile
Sakarya İlkokulu Gecesi
Ud İbrahim Erdal.
Keman Hasan Şendoğdu,
Def Nazan Peker
(Kalay), Kanun Bekir
Aksoy
Hoşseda’dan yetişen birçok öğrenci müzik öğretmeni olarak halâ görev yapmaktadırlar. Mustafa Boduç, Halise Üstünakın, A. İhsan Divriklioğlu, Gökçen Divriklioğlu, Hüseyin Kaplan bunlardan birkaçıdır. Veysel Gönülalan, Abidin Şendoğdu, Tuğba Tokuşcu, Ender Giral isimli öğrenciler de çeşitli üniversitelerde müzik bölümlerinde okumaktadırlar.
Daha sonra bu grup 1999 yılında Zile Musıkî Derneği olarak resmî bir şekilde çalışmalarına devam etmiştir. Çeşitli zamanlarda Ömer Umut, Mehmet Şahin, Sadık Ülgen, Kürşat Demirboğa, Veysel Gönülalan, Mehmet Gönülalan, Nihat Eken, Abdüllatif Kılıç, Metin Seyrek, Ulaş Özkan, Ö. Melih Yanık da Hoşseda Müzik Grubu’na ve dernek bünyesine katılarak faaliyetlere yardımcı olmuşlardır.
Darbuka
Ahmet ALBAYRAK, Klârnet
Dursun KARAKAŞ, Kanun
Behzat ÇİĞİLTEPE, Cümbüş Mimar Tekin
KİREÇÇİ ve Org İsmail YENİER
Tokat Etkinlikleri/Ankara - Zafer Çarşısı 26.02.2005
Fotoğraf : M. Ufuk MİSTEPE
Zile Musıkî Derneği Saray Sineması arkasındaki ahşap bir evde halâ çalışmalarını yürütmektedir. Bu çalışmalar kendi malî imkânlarımızla yapıldığı için zor şartlar altında devam etmektedir. Kısacası bu işe gönül verenlerin çalışması diyebiliriz.