ANA SAYFA            
(Bu sayfa en son 14 Nisan 2004 tarihinde güncellenmiştir.)

 

 

ÜNYE
VE
ÇİMENTO


Makale
: Prof. Dr. Sait KAPICIOĞLU
 

       

 

ÜNYE VE ÇİMENTO

(Haftalık ÇAĞRI Gazetesi'nin Yıl : 14, Sayı : 583, 21.05.1990 tarihli nüshasında yayımlandı.)

            Tabiatın tüm güzellikleri ile bezendiği bir bahar gününde Karadeniz'i ilk kez ziyaret eden misafirlerimizle Ünye'ye geliyoruz.

            Bir tarafta üzerinde martıların oynaştığı beyaz mavi dalgalı Karadeniz, yukarıda yeşilin her tonunda ormanlar, gökte Güneş tüm canlılara neş'eyle hayat ve enerji bahşediyor.


Şirin Ünye Gazetesi Fotoğraf Arşivi

            Bu ortamda geldiğimizin ilk müjdeli görüntüsü moteller ve Musa Bey'in yadigârı Ünye'nin simgesi Çamlığı geçtik. Fener'i tam döndük, Topyanı'ndan inerken boğazı andıran manzarasiyle "İşte Ünye" diyecek olduk; lâf boğazımızda kaldı!

            Ne görelim?

            Güzelim Asarkaya Tepesi ve ormanlarını, Kümbet Tepe'yi, Ünye'yi tam kalbinden hançerlemiş bir tabiat faciası Çimento!

            O Çimento ki tüm hıncıyla intikam alırcasına dumanlarını olağanüstü güzelliklerimize fışkırtıyor! Âdeta tüm Ünye koyunu saran atom infilâkindeki şapka örneği, her tarafı kaplamış bulutlar!

 

            Hem de çevre için tüm insanlığın elele verdiği "Dünya Günü"nde. Bu manzarada misafirimize Ünye için ne söyleyebilirdik ki!? En az 40 yıl önce, bugünkü kuşaklara eşsiz eser Çamlığı, Asarkaya Ormanları'nı, turizm akımını Ünye'ye bahşeden Musa Güven'ler kadar burnunun ucunu göremiyor ve bu çevre faciasını Ünye'nin kalbine sokan büyüklerimiz de olmuş.

 

 

            Çimentonun tozları ölüm külü gibi Ünyeliler'i uyuşturmuş mu ki bu manzaraya ses çıkaramıyorlar?

 

            Belediye'nin hiç mi mevzuatı yok ki her gün artan oranda gerekli cezaî uygulama yapamıyor, hem de gelirlerini artıramıyor? Dahası T.B.M.M.'ndeki temsilcilerimiz memleketin en azgın bu problemine ne gibi çözüm arayışındalar?

 

 

            Bu konunun Bakan'ı sorunumuza seyirci ise bu çevre faciası O'nun en büyük ayıbı olmalıdır. Bu meselenin sadece göz zevki veya çevre güzelliklerini yok etmesi yanında, büyük ekonomik kayıplara da yol açtığını biliyoruz.

 

            Toz kirliliği, ziraatte verim düşüklüğü, kalite bozukluğu gibi faktörlerin hesabı yapılırsa, millî kayıpların derecesi çok yüksek olmalı. Ve daha önemlisi bu fabrikanın ıslahı veya nakli Ünye halkının sağlığından daha mı pahalı?

 

            Çözüm için çok çeşitli yöntemler olmalı. Ama yapılmıyor; sanki küllerin artmasından zevk alırcasına fabrika hızla çalışıyor ve bu utanç dumanı Yason Burnu'ndan görüntüsü ile Ünye'nin kirliliğini simgeliyor.

 

            Bu acıklı durum karşısında Dr. Rıza Tevfik Bölükbaşı'nın şu şiiri Ünye'ye ne de güzel adapte oluyor :

 

Transport of a complete cement factory from Germany to the Black Sea town of Unye (5,000 frt)

Ünye Çimento Trabzon Hazır Beton Tesisi (Sağda)

                                                      Prof. Dr. Sait KAPICIOĞLU

 

Sen öksüz vatan, sen sevdalı Ünye,
İçimden ses veren hep sensin bize,
Ne nazlı ümitler verirdin bize
Geçti mi büsbütün şimdi o çağlar?
Farkı var mı benden şeyda bülbülün?
Ben de meftunuyum bir gonca gülün.
Tutamam zârını bu dertli gönlün,
İçimde kimsesiz bir Ünye ağlar!

Çimento Fabrikası Filtresi

Filtre Kafesi

 Ünye Çimento'nun Kalite ve Çevre Politikası
http://www.oyakcimento.com/turkce/unye/hakkinda.html

            Kuruluş Tarihi                            : 1969

            OYAK İştirak Tarihi ve Payı    : 1969 - % 51

            Faaliyet Konusu                          : Klinker ve çimento üretim ve satışı

            11.05.1990 tarihinden itibaren İMKB'de işlem görmektedir.

            Ünye Çimento, 1974 yılında 600.000 ton/yıl klinker kapasitesi ile faaliyete başlamıştır. Yaptığı prekalsinasyon yatırımı sonucu, yıllık klinker üretim kapasitesi 1.5 Milyon ton ve çimento öğütme kapasitesi 1.8 Milyon tondur. Şirketin, Rize - Çayeli - Limanköy'de Ünye Çimento'ya ait limanda Pompaj ve Paketleme Tesisi faaliyet göstermektedir.

            İhracatlarını 49 yıllık öncelikli kullanma hakkına sahip olduğu Ünye Limanı'ndan yapmaktadır. Ünye Çimento TSE standartlarına uygun çeşitli çimento tiplerini üretmektedir. TS - EN - ISO 9002 Kalite Sistem Belgesi'ne sahip olan Ünye Çimento, üç ayrı tip çimentosu için ihracatta ön koşul olarak aranan CE markası sertifikasına sahiptir. TS - EN - ISO 9001 : 2000 Kalite Yönetim Sistemleri ile TS - EN ISO - 14001 Çevre Yönetim Sistemleri çalışmaları yürütülmekte olup, 2003 yılı içinde belgelendirmenin bitirilmesi hedeflenmektedir.

             1999 yılında başlayan ve 2002 Mart sonunda devreye alınan Prekalsinasyon Yatırımı için 90 Milyon dolar harcama yapılmıştır. Yatırım son üç yılda Türk özel sektörünün yaptığı en büyük yatırımlardan biridir.

             Modernizasyon ve kapasite artırımı sonucunda günlük 1.750 ton olan klinker üretimi, 2,58 kat artırılarak 4.500 ton’a; yıllık klinker üretimi 475.000 ton’dan, 1.485.000 ton’a yükseltilmiştir.

            920 Kcal/kg klinker olan pişirme kalorisi, 750 Kcal/kg klinker’e, 110 kwh/ton çimento olan elektrik enerji sarfiyatı, 83 kwh/ton çimentoya düşürülmüştür. 2.500 ton/yıl olan kişi başına üretilen klinker miktarı 2002 yılında 4.200 ton/yıl’a çıkarılmış, önümüzdeki yıllarda 7.000 - 7.500 ton/yıl hedeflenmektedir.

            Ayrıca, değerlerimizin ayrılmaz parçası olan çevreye saygı konusunda yaptığımız yatırımla, toz emisyon konsantrasyonu üst sınır değeri 1 m3 gaz içerisindeki eski tesislerde 70 mg/Nm3, yeni tesislerde 50 mg/Nm3 iken, şirketimiz elektrofiltrelerinde maximum 30 mg/Nm3 proje değeri ile yapılmış; işletme şartlarında 5 - 10 mg/Nm3 değerlerine ulaşılmıştır.

Fabrika, Laboratuar ve İşletme Binaları

Ünye Çimento'nun sahip olduğu kalite belgeleri;
TS - EN - ISO 9001 : 2000
TS - EN - ISO 14001

 

Ünye Makaleleri Sayfasına  

Dönmek İçin TIKLAYINIZ

 

YAZDIR