|
BEDRİ
ÖZDEMİR |
|
Derleme :
M. Ufuk MİSTEPE
(Araştırmacı -
Orman Endüstri Yüksek Mühendisi)
Bedri ÖZDEMİR |
BEDRİ
ÖZDEMİR
TÜRKÜLERDE ANADOLU EZGİSİ
http://bedriozdemir.com
bedri99@gmail.com
Bağlama çalmaya, ortaokul yıllarında o zamanki çocukluk arkadaşı.. şimdi mimar olan Tekin KİREÇCİ ve Karabağın Hüseyin olarak anılan arkadaşlarıyla başladı. Müziğe karşı aşırı ilgisi onu Ankara'da da bırakmadı ve amatör müzisyenlikten profesyonel müzisyenliğe ilk adımı attı. Saz ve tar sanatçısı olarak uzun yıllar Ankara'da çalıştı.Şimdilerde emekli ve hayatını Marmariste geçiriyor.
1960 yılında Sivas'ta doğdu. Babasının memuriyeti dolayısıyla Zile'de uzun yıllarını geçirdi. Eğitimini Zile'de Hüseyin Gazi İlkokulu'nda, Kale Ortaokulu'nda ve Zile Endüstri Meslek Lisesi ve Gazi Üniversitesi'nde tamamladı. İlk, orta ve lise tahsiline devam ederken enstrüman çalmayı öğrendi.
Bağlama çalmaya, ortaokul yıllarında o zamanki çocukluk arkadaşı.. şimdi mimar olan Tekin KİREÇCİ ve Karabağın Hüseyin olarak anılan arkadaşlarıyla başladı. Müziğe karşı aşırı ilgisi onu Ankara'da da bırakmadı ve amatör müzisyenlikten profesyonel müzisyenliğe ilk adımı attı. Saz ve tar sanatçısı olarak uzun yıllar Ankara'da çalıştı. Şimdilerde emekli ve hayatını Marmaris'te geçiriyor.
Saz Sanatçısı Bedri ÖZDEMİR
Türk Sanat Müziği Bestekârı Avni ANIL'la...
Bedri ÖZDEMİR Fotoğraf Arşivi
TRT Ankara Radyosu Saz Sanatçısı Akdağmadenli rahmetli Osman Duran ve Mey Sanatçısı Mustafa Özgül'ün büyük desteklerini gördü. Sahnelerde saz sanatçılığına başladı. Şimdi G.O.P. Üniversitesi'nde Öğretim Üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Kemal TÜRKER ile Ankara'da aynı sahneleri paylaştı. Kemal Türker Hoca da o yıllarda Gazi Üniversitesi'nde öğrenciydi ve Türk Sanat Müziği okuyordu.
Bedri ÖZDEMİR Ses Yarışması'nda
Sanatçılarla Birlikte Jüri Üyesi : Soldan : Müslüm Sümbül, Hüsamettin Subaşı,
Adem Gürses, Tuğrul Şan, Yaşar Bey, Seyit Al ve Bedri Özdemir
Bedri ÖZDEMİR Fotoğraf Arşivi
TRT o yıllarda yetiştirilmek üzere 'saz sanatçısı' sınavı açmıştı. Bedri Özdemir bu sınavları lâyıkıyla kazanarak profesyonelliğe ilk adımını attı. TRT Televizyonu'nda yayınlanan "Bizden Size", "Yurdun Sesi" isimli müzik programlarında Tar Sanatçısı olarak Türk seyircisinin karşısına çıktı.
Bedri ÖZDEMİR Bir Konserde Sanatçı Tuğrul
ŞAN'a Sazıyla Eşlik Ederken.
Bedri ÖZDEMİR Fotoğraf Arşivi
Zamanın ünlü sanatçıları Seyit AL, Mehmet BOZDOĞAN, Tuğrul ŞAN, Halit ARABOĞLU, Kenan TEMiZ, Hüsamettin SUBAŞI, Aliye AKKILIÇ, Hacer BULUŞ, Selahattin ERORHAN, Kerküklü Sanatçı Abdurrahman KIZILAY ve kahramanlık türküleri okuyan Hasan MUTLUCAN'a ve ismini sayamadığı birçok sanatçıya eşlik etti.
Bir Gazete Kupüründe SEYİT AL ve Bedri ÖZDEMİR Haberi
12 Eylül döneminde Ankara'yı terk ederek İstanbul'a yerleşti. Azerî müziğinin yaygınlaşmasında büyük çaba sarf etti. O dönemin ünlü sanatçılarına sahnede ve kasetlerinde tarı ile eşlik etti. Bedri Özdemir, "Türkiye'nin virtüöz sazları olarak bilinen Musa EROĞLU, İhsan ÖZTÜRK, Mehmet ERENLER gibi üstadlarla aynı saz grubunda çalışmam en büyük gurur kaynaklarımdan ve unutamayacağım anılarımdandır." diyor.
Bedri ÖZDEMİR THM Sanatçısı Mehmet BOZDOĞAN'la
Çalışırken
Bedri ÖZDEMİR Fotoğraf Arşivi
Şu an bekâr olarak Türkiye'nin cenneti Marmaris'te yaşıyor.. kafasını dinliyor. Tabiat, sessizlik ve sükûnet âşığı. Böyle olunca da müzik Marmaris'te hep çevresinde oluyor. Büyük müzisyenler, emekli sanatçılarla arkadaşlığı, dostluğu devam ediyor.
Bedri ÖZDEMİR Büyük Keman Virtüözü Vural
DOĞU Hocayla
Bedri ÖZDEMİR Fotoğraf Arşivi
Hele yaz mevsimi gelince, sezonda çok güzel günleri geçiyor.. fasıllar ve eğlencelerle kışın verdiği rehaveti atmaya çalışıyor. Çevresinden bunalan, kafa dinlemek isteyenlere ilâç gibi geleceği kanaatiyle Marmaris'i tavsiye ediyor.
Sanatçımız Marmaris'te Teknede Doğa ile
Başbaşa
Bedri ÖZDEMİR Fotoğraf Arşivi
Şimdilerde müzik çalışmalarını sadece amatör ruhla Marmaris'te devam ettiriyor, turizm ve bilgisayar işiyle uğraşıyor. En son olarak Zile Toplumsal Diyalog Plâtformu'nun web sitesi http://www.zileplatformu.org/ 'un dizaynı ile logo tasarımlarını yaptı.
BEDRİ ÖZDEMİR'İN ZİLE ANILARI
Unutamadıklarım
Seyit AL ile Ankara’dan bir Amasya konserine gelmiştik. Konser bitiminde Seyit AL bana dönüp "Buraya kadar gelmişken Zile’ye de gidip senin de aileni görelim, ziyâret edelim."demişti. Yola çıktık ve Zile’ye geldik. Seyit AL o günlerde sanatçılığının altın çağını yaşayan ve ülkemizde çok tanınan bir solist idi.
Bedri ÖZDEMİR Sanatçı Seyit AL ile
Gençlik Parkı'nda - 1979
Bedri ÖZDEMİR Fotoğraf Arşivi
Seyit AL’ın Zile’ye geldiğini duyan hemşehrilerimiz ve komşularımız baba ocağımızı doldurdu. Ev tıklım tıklım. Oturacak yer yok.. Akşam muhabbetten sonra komşular illa “Bir türkü söyleyeceksiniz” diye ısrar etmeye başladılar. Seyit AL sazı elime almamı istedi. Ben de nerde o cesaret? Elim ayağım titriyor. Sazı elime alamıyordum.. Çünkü babam karşımdaydı.
Babamın karşısında hayatım boyunca ne saz ne tar çaldım ne de türkü söyledim. İşte bizim o zamanki büyüklerimize olan saygı anlayışımız buydu. Israrlar devam ediyor, fakat ben tutulmuştum, bırak saz çalmayı sazı elime alamıyordum. Sazsız türkü söylemeyi de Seyit AL istemiyordu. O anda babam ayağa kalktı. Yavaşca kapıya yöneldi, dışarı çıktı. İşte o zaman sazımı kucaklayıp çalmaya başlamıştım ve Seyit AL türküsünü okumuştu.
Zile'nin Hava Fotoğrafları
Belediye Başkanı Nurettin TÜRKYILMAZ zamanında bir ara Zile Belediyesi’nde Halkla İlişkiler Bölümü’nde Necmettin ERYILMAZ'la çalışmıştık.
Zile’ye gösteri atlayışı için Türk Hava Kurumu’nun paraşütçülerini getirecektik. Nurettin Bey "Zile’nin uçaktan çekilmiş fotoğrafları hiç yok. Acaba bu paraşütçüleri getiren uçağa Ankara’dan binip Zile’nin fotoğraflarını çekemez miyiz?"diye sormuştu.
Ankara’dan gerekli izinleri aldık. Fakat Ankara’ya gidip, uçağa binip, fotoğraf çekecek babayiğiti bulamadık. Her şey hazır ama uçak Zile üstündeyken fotoğraf çekecek adam yoktu. Kimse o küçük uçaktan kafasını çıkarıp fotoğraf çekmeye yanaşmıyordu. İş bana kalmıştı. “Ya Allah!” dedim, fotoğraf makinasını, kamerayı aldım, Ankara’ya gittim ve uçağa bindim. Rahat fotoğraf çekebilmek için uçağın içinde ceketimi çıkarıp asmıştım.
Bedri ÖZDEMİR Zile Fotoğraflarının Havadan Çekildiği Uçakta
Bedri ÖZDEMİR Fotoğraf Arşivi - Ankara / Zile Uçuş Güzergâhı
Tahmin edersiniz ki bu uçaklarda öyle koltuk falan yok. Pilot, Zile üzerine yaklaştığımızı söyledi. Sonradan öğrendiğime göre Bacul Köyü üzerindeymişiz. Paraşütçüler hazır bekliyorlardı. Uçağın kapısını açtılar, o anda benim ceket uçağın kapısından uçtu gitti. “Canım sağolsun!” dedim.
Pilota sordum :"Fotoğrafları nerden çekeceğim?"
Pilot :"Paraşütçü arkadaşlar atlasın, sonra senin fotoğrafları çekmen için Zile üstünde birkaç tur atacağım."dedi.
Benim belime bir ip bağladılar ve uçağın açık kapısı önüne yatırdılar. Aklımda olan bütün duaları okudum, üfledim. Tek tesellim “Zile’ye bir anı bırakacağım.” diye düşünüp kendimi avutuyordum.
Uçağın kapısından yerde yüzü koyun yatmış olarak 50’den fazla fotoğraf çektim. Ama nereleri çektiğimi bile bilmiyordum. Çünkü gözlerim kapalı çekiyordum. Sonradan çektiğim fotoğraflara baktım. Hiç de fena fotoğraf çekmemişim. Hayatımda Zile’de geçmiş en büyük en heyecanlı hâtıram budur.
Zile'nin Uçaktan Çekilmiş Bir Fotoğrafı
Fotoğrafı Çeken : Müzisyen Bedri ÖZDEMİR
Yıllar geçti, ben Zile’den ayrıldıktan sonra Necmettin ERYILMAZ bir gün bana telefon etti. "Abi ceketini Bacul'da bir çoban bulmuş!"